Foto: RIA Novosti/Scanpix
Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 30. martā, turpināja diskusijas par priekšlikumiem likumprojektam, kas paredz noteikt jaunus smēķēšanas ierobežojumus. Pēc asu viedokļu apmaiņas deputāti lēma neatbalstīt deputāta Imanta Parādnieka (VL-TB/LNNK) priekšlikumu, kas paredzēja grūtniecēm aizliegt smēķēšanu un jau iepriekš bija izsaucis diskusijas sabiedrībā.

Jau ziņots, ka otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti neatbalstīja Parādnieka priekšlikumu aizliegt smēķēt arī grūtniecēm. Deputāti atbalstīja papildināt likuma 10. panta otrās daļas pirmo punktu, papildinot, ka aizliegts smēķēt grūtnieces klātbūtnē.

Trešdien Saeimas komisijas sēdē turpinājās kaismīgas diskusijas par to, kā policijas pārstāvji spēs kontrolēt un noteikt, vai sieviete ir stāvoklī vai nav.

"Būs kāds periods, kad šis stāvoklis, vai sieviete ir stāvoklī, nav nosakāms, taču ir periods, kad tas ir redzams, it sevišķi vasarā," sēdē skaidroja Parādnieks. "Izteikt brīdinājumu smēķējošām grūtniecēm būtu tikai loģiski."

Priekšlikuma autors sēdes dalībniekiem izdalīja Rīgas Dzemdību nama veidotu bukletu, kurā aprakstīts, kā bērnam kaitē, ja māte grūtniecības periodā smēķē, aicinot apzināties, ka bērna tiesības ir piedzimt veselam.

Savukārt otrdienas Saeimas apakškomisijas virzīto un atbalstīto priekšlikumu par aizliegumu smēķēt grūtnieces klātbūtnē deputāts nosauca par liekulīgu.

Diskusijās iesaistījās teju visi deputāti. Ingmārs Līdaka (ZZS) aicināja uz smēķēšanu skatīties, kā uz slimību. Viņš skaidroja, ka arī pats vēlētos atmest netikumu, tomēr nepietiek gribasspēka. Deputāts Hosams Abu Meri (V) uzvēra, ja vien Saeima nespēj aizliegt smēķēt visiem, tad tad tā nevar aizliegt smēķēt tikai grūtniecēm. Tāpat Abu Meri vērsa uzmanību uz lielo pīpētāju skaitu starp ārstiem.

Deputāti Parādnieka priekšlikumu aizliegt smēķēt pašām grūtniecēm neatbalstīja, savukārt Sabiedrības veselības apakškomisijas priekšlikums aizliegt smēķēšanu grūtnieču klātbūtnē tika atbalstīts.

Tikmēr Tabakas izstrādājumu nacionālā asociācija iestājās par to, ka likumprojekts būtu jāpapildina, iekļaujot arī veselībai nodarītā posta brīdinājuma izmēriem uz tabakas izstrādājumu iepakojumiem. Klātesošie gan iebilda, ka šādus tehniskus izmērus neiekļauj likumos. Arī Vitālijs Orlovs (S) uzsvēra, ka tehniskām lietām jāpaliek Ministru kabineta noteikumos.

Tāpat Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs iesniedza priekšlikumu, ka no likuma būtu jāizslēdz daļa, kas paredz, ka tabakas izstrādājumu tirdzniecības vietās jābūt redzamam uzrakstam, kas brīdina, ka tabakas izstrādājumu lietošana kaitē veselībai. Par šo priekšlikumu gan trešdien deputāti tikai diskutēja, balsots par to netika.

Komisija vienojās, ka priekšlikumus likumprojektam turpināts skatīt nākamajā komisijas sēdē, pieaicinot arī veselības ministru Gunti Belēviču (ZZS) un ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu (V). "Drīz mums būs viss Ministru kabinets [te] sakarā ar tabakas likumu," ironizējot norādīja komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS).

Jau vēstīts, ka Saeima 3. martā 2. lasījumā atbalstīja VM izstrādāto likumprojektu "Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likums", kas paredz ierobežot tabakas produktu izplatīšanu un nosaka stingrākas prasības ražotājiem.

Likumprojekta mērķis ir mazināt smēķēšanas izplatību un ierobežot tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to uzpildes tvertņu izplatību.

Tas paredz noteikt aizliegumu laist tirgū tabakas izstrādājumus ar raksturīgiem aromātiem, piemēram, augļu. Tāpat likumprojekts paredz uz tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko cigarešu un uzpildes flakonu iepakojuma izvietot brīdinājumus par ietekmi uz veselību.

Likumprojekts nosaka smēķēšanas ierobežojumus un nodarbināto tiesības strādāt darba telpā, kas ir brīva no cigarešu dūmiem vai elektronisko smēķēšanas ierīču tvaika, kā arī noteikts aizliegums smēķēt bērna klātbūtnē un transportlīdzekļu salonos un kabīnēs

Smēķēšanas ierobežojumi attiecināti arī uz elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm.

Līdz šim ar tabakas izstrādājumu un augu smēķēšanas produktu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu saistītie jautājumi tika regulēti likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu", kurš ar jaunā likuma spēkā stāšanos zaudēs spēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!