Valdība otrdien vienojās atcelt ierobežojumu zāļu saņemšanai pa pastu no trešajām valstīm, kas paredzētas personīgajai lietošanai.

Grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos tika sagatavoti steidzamības kārtā pēc veselības ministres Andas Čakšas rīkojuma.

Kā iepriekš informēja Veselības ministrijā (VM), ministrija identificējusi gadījumus, kad pacientam nav iespējams saņemt zāles ārsta nozīmētajai terapijai.

Grozījumi paredz atcelt ierobežojumu zāļu saņemšanai no trešajām valstīm pasta sūtījumā personīgajai lietošanai. Tādējādi turpmāk būs atļauts saņemt zāles atbilstoši ārsta nozīmētajai terapijai.

Tiesa gan, ņemot vērā, ka pastāv noteikts risks pa pastu saņemto zāļu kvalitātei, MK noteikumos tiks noteikta prasība, pacientam, kurš zāles saņem, jāapliecina tas, ka viņš uzņemas pilnu atbildību par šo zāļu lietošanu, attiecīgi apzinās iespējamos riskus un apņemas medikamentus izmantot tikai personīgajai lietošanai.

Aizliegums saņemt zāles pa pastu saglabāsies attiecībā uz narkotiskajām un psihotropajām zālēm, narkotiskajiem analgētiķiem, jaunajām psihoaktīvajām vielām, kā arī anaboliskajiem steroīdiem, testosteroniem, augšanas hormoniem un to analogiem.

Vēstīts, ka pie portāla "Delfi" vērsās kāds lasītājs, kurš pauda, ka MK noteikumos iestrādātais aizliegums Latvijas iedzīvotājiem saņemt viņu personīgajai lietošanai nopirktās un internetā pasūtītās zāles no trešajām valstīm ir "visrupjākais cilvēktiesību pārkāpums, kas pieņemts vietējā farmācijas biznesa interesēs, jo šādam aizliegumam nav nekāda saprātīga izskaidrojuma".

Savukārt portāla "Delfi" lasītāja Valija Miezīte sakarā ar aizliegumu vērsās pie Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!