Foto: F64
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien turpināja skatīt iedzīvotāju kolektīvo iesniegumu par bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos. Komisijas sēdē piedalījās iesaistīto institūciju pārstāvji, kuri ieceri vērtēja atzinīgi.

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāve Olga Kokāne pauda, ka LPS atbalsta bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos, ja tam būs dotācijas no valsts budžeta. Vienlaikus viņa vērsa uzmanību, ka nav skaidrs, vai varētu kompensēt ēdināšanu bērniem, kuri neapmeklē bērnudārzu.

Biedrības "Progresīvie" vadītājs Ansis Dobelis skaidroja, ka iniciatīvas mērķis ir nodrošināt bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos, lai vecākiem būtu vieglāk atgriezties darba tirgū. Turklāt, dotējot ēdināšanu bērnudārzos, tiktu nodrošināts, ka budžeta līdzekļi nonāktu tieši līdz bērniem, nevis pastarpināti, viņš uzsvēra.

Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere Saeimas komisijas sēdē apliecināja, ka tiesībsargs atbalsta šo iniciatīvu. Ja sākumskolas skolēniem nodrošina bezmaksas ēdināšanu, tad tas būtu nepieciešams arī bērnudārzos, skaidroja Grāvere. "Tā ir apsveicama ideja, bet ir daudz lietu, kas jāizdara pirms tam," pauda Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvis Pēteris Leiškalns, skaidrojot, ka vispirms valstī būtu jāsakārto citas lietas, kas saistītas ar šo iniciatīvu.

Labklājības ministrijas (LM) parlamentārā sekretāre Karina Korna piekrita, ka šo iniciatīvu nevar skatīt atrauti no citām saistītam lietām, piemēram, bērnudārzu pieejamības jautājuma un pabalstiem. LM iniciatīvu atbalsta, taču tās izstrādē būtu jāiesaistās arī Finanšu ministrijai un Izglītības un zinātnes ministrijai.

Savukārt Latvijas vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa aicināja Saeimas deputātus primāri bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos nodrošināt daudzbērnu ģimenēm.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S) solīja, ka Saeimas deputāti turpinās skatīt šo iniciatīvu un tā varētu tikt nodota citai atbildīgajai komisijai.

Ziņots, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija 5. jūlijā sāka skatīt Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu par bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos. Jūlija sākumā vairāki Saeimas komisijas deputāti pauda bažas par iespēju ieceri īstenot.

Iniciatīvas autore Sandra Minakovska lūdza Saeimu rast risinājumu, lai no 1. septembra valsts piešķirtu dotāciju pašvaldībām bezmaksas ēdināšanas nodrošināšanai Latvijas bērnudārzos.

"Nepieciešamos līdzekļus valsts budžetā iespējams rast, piemēram, palielinot nodokļu slogu tabakas izstrādājumiem, alkoholam un azartspēlēm. Ilgtermiņā valsts budžets gūtu papildus ienākumus arī no ekonomiski aktīviem vecākiem, kuriem būtu iespēja atgriezties darba tirgū," savā iesniegumā komisijai norādīja iniciatīvas autore.

Turklāt jau pašlaik daļā pašvaldību tiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana bērnudārzos. "Tas ģimenes ar bērniem daļā novadu nostāda būtiski labākā stāvoklī un tādējādi palielina nevienlīdzību starp dažādos reģionos dzīvojošām ģimenēm. Bērns ir pelnījis līdzvērtīgu atbalstu neatkarīgi no pašvaldības, kurā dzīvo," teikts iesniegumā.

Iniciatīvas autore pieļāva, ka šāds atbalsts pamudinātu bērnu vecākus ātrāk atgriezties darba tirgū.

No 2015. gada 30. aprīļa līdz šā gada 3. jūnijam iniciatīvu portālā "manabalss.lv" parakstīja 10 515 Latvijas pilsoņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!