Līvānu daudzdzīvokļu nama iemītniekiem otrdienas, 11. oktobra, rīts sākās neierasti. Lodžijā ielidoja zīlīte, kura pēc nokļūšanas plaukstā, nevēlējās vairs pamest silto patvērumu, stāsta "Delfi" lasītāja.

"Zīlīte klauvēja pie loga, tad iekļuva lodžijā un nevarēja vairs izkļūt laukā. Mēģināju zīlītei palīdzēt. Paņēmu rokās un mudināju lidot, taču viņa sabozās plaukstā un nekur nelidoja. Laikam sajuta siltumu un gribēja pasildīties," stāsta "Delfi" lasītāja Karīna Ivanova. Sievietes plaukstā zīlīte palikusi aptuveni 15 minūtes, aizlidoja.

"Zīlīte, visticamāk, bija apjukusi vai apdullusi, tāpēc rīkojās tik neparasti un ļāva sevi turēt plaukstā. Tāda uzvedība nav normāla, bet arī ne ārkārtēja," skaidro Latvijas ornitologu biedrības pārstāvis Agnis Bušs. Viņš pieļauj, ka putns novārdzis, migrējot no Somijas, Igaunijas vai Krievijas, vai arī spēkus zaudējis kādu citu iemeslu dēļ.

Bušs teic, ka šādos gadījumos cilvēkiem vajadzētu putnu laukā nolikt pēc iespējas drošākā vietā, piemēram, uz palodzes. "Zīlītes ir migrējoši putni. Video redzamais putns nav fiziski labā kondīcijā, tam ir jāatkopjas, jāuzbarojas, lai lidotu tālāk," teic Bušs. Cilvēka iejaukšanās dabas procesos gan neesot vēlama. Zīlīti varot barot, taču tas ir jādara brīvā dabā. Ornitologi arī vērš uzmanību, ka pat ziemā putni pārtiku spēj sagādāt paši. Barošana drīzāk ir cilvēku vēlme sev tuvumā redzēt putnus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!