Foto: LETA

Sestdien, 28. janvārī, noritēja Latvijas Studentu apvienības (LSA) gada balvu pasniegšanas ceremonija, kurā noteikti Latvijas studentu pārstāvniecības spilgtākie cilvēki un nozīmīgākie notikumi. Tostarp par gada ķezu noteikta bijušā veselības ministra Gunta Belēviča virzītie rezidentūras noteikumi, portālu "Delfi" informēja LSA pārstāvji.

"2016. gada 21. martā, Ministru kabineta komitejas sēdē, kurā piedalījās arī LSA pārstāvji, tika skatīts noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2011. gada 30. augusta noteikumos Nr. 685 "Rezidentu sadales un rezidentūras finansēšanas noteikumi"". LSA pauda savu nostāju, ieteikumus un iebildumus pret šī brīža grozījumiem, bet, šķiet, ka viss jau bija izlemts pirms sēdes ministru starpā," skaidrota Belēviča nominēšana.

LSA atgādina, ka minētajā sēdē nepiedalījās Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V), un studentu viedoklis netika ņemts vērā.

"Tobrīd bija palikuši divi mēneši līdz uzņemšanai rezidentūrā un nevienam studentam nebija saprotams, kas ar viņu notiks pēc tam. LSA uzskatīja, ka noteikumu izmaiņām ir jābūt zināmām vismaz trīs gadus iepriekš, ievērojot tiesiskās paļāvības principu, un, ka Veselības ministrijas vēlamie grozījumi rezidentūras noteikumos nevar stāties spēkā attiecībā uz esošajiem medicīnas studentiem. Ministri bez diskusijām savā starpā atbalstīja Veselības ministra Belēviča lūgumu iekļaut grozījumu projekta apstiprināšanu nākamās dienas Ministru kabineta sēdē," norāda LSA pārstāvji.

Šāda Veselības ministrijas un Ministru kabineta darbība lika apšaubīt jautājuma pārdomātību, kā arī demokrātijas principu ievērošanu, uzskata studenti.

"Valdība un Veselības ministrija skatījās uz jauniem grozījumiem no procesa un dokumentu skatupunkta, cenšoties risināt sekas jau ilglaicīgām problēmām veselības aprūpes jomā. Ārstus un studentus pārstāvošās organizācijas neredzēja pamatojumu šo noteikumu virzīšanai un tam, ka viņu iebildumi klaji tika ignorēti no valdības puses. Šķita, ka no ierēdniecības puses tiek imitētas darbības, ka problēma tiek risināta, neiedziļinoties jautājuma būtībā un ka notiek cīnīšanās ar sekām, nevis izprasti un risināti cēloņi," minēts nominācijas pieteikumā.

"Aplams bija ierēdniecības uzskats, ka visi jaunie ārsti nevēlas braukt strādāt uz reģioniem un ka rezidenti grib palikt tikai Rīgā," rezumē LSA.

"Delfi" jau ziņoja, ka bijušais veselības ministrs Guntis Belēvičs bija apņēmies izstrādāt normatīvo aktu, kurš paredzēja jauno ārstu rezidentūras apmaksu par valsts līdzekļiem ar noteikumu, ka pēc rezidentūras noteikts gadu skaits būs jānostrādā valsts noteiktā ārstniecības iestādē nolūkā risināt ārsta pieejamību reģionos. MK minētos noteikumus apstiprināja.

Vēstīts, ka Belēvičs 2016. gada 10. jūnijā premjeram Mārim Kučinskim (ZZS) iesniedza demisijas rakstu. Belēvičs, kurš bija apņēmies ieguldīt pūles, lai mazinātu garās rindas uz valsts nodrošinātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, 2016. gada maijā LOC apgāja rindu, lai viņam tiktu veikta maznozīmīga ķirurģiska operācija. Pēc notikušā ministrs vainu noliedza, taču vēlāk atzinās un demisionēja.

Ceremonija notika Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes telpās. Šogad apbalvojumi kopumā tika pasniegti 13 nominācijās.

LSA pārstāv Latvijā studējošo intereses nacionālā un starptautiskā mērogā. LSA loma ir atrunāta Augstskolu likumā. Organizācija ir Eiropas Studentu apvienības (ESU) biedrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!