Foto: Valsts policija

Jelgavas novada pašvaldības Sociālā dienesta redzeslokā jau kopš 2012. gada bija nonācis bezsaimnieka privātīpašums Līvbērzes pagastā. Turp dienesta pārstāvji devušies vizītēs, taču neviens no sastaptajiem iemītniekiem nekad nav sūdzējies par dzīves apstākļiem, portālu "Delfi" informēja pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone.

"Šo pēdējo četru gadu laikā konkrētajā vietā mitinājušās kopumā līdz piecām personām. Līdz ar to arī Jelgavas novada pašvaldības policija par saucamo "točku" bija lietas kursā, nododot šo informāciju Valsts policijas kompetencē," portālu "Delfi" informēja Jelgavas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Enija Kreicberga-Kapša.

Sociālajam dienestam gan neesot informācijas par otru Valsts policijas (VP) pieminēto "pansionātu". VP pirmdien paziņoja, ka sirmgalvju turēšanai bijušas izveidotas divas vietas, ko paši to izveidotāji – noziedzīgā grupējuma pārstāvji, saukuši par "pansionātiem". Pašvaldībā portālam "Delfi" atkārtoti uzsvēra, ka konkrētajā īpašumā Līvbērzes pagastā tā ir apzinājusi situāciju, zinājusi, ka tajā mitinās personas, taču "komentārs nav jātulko tā, ka pašvaldība ir zinājusi par noziedzīgo grupējumu ļaundarībām".

Sastaptie iemītnieki bijuši piedzērušies vai paģiraini, iepriekš norādīja Kaņepone. Taču viņi allaž spējuši uzrādīt personu apliecinošus dokumentus. "Pansionātu" pašvaldības policisti apsekojuši līdz pat četrām reizēm gadā – gan ziemā, gan vasarā.

Lai gan sociālā dienesta darbinieki aicinājuši iemītniekus izmantot palīdzību, piemēram, pārvākties uz pansionātu, viņi ne reizi neesot sūdzējušies par dzīves apstākļiem un noraidījuši jebkādu palīdzību, uzsver Jelgavas novada pašvaldības pārstāve.

"Dzīves vietā valdīja nekārtība un netīrība, tomēr personas necieta no trūkuma. Ziemas apstākļos necilais miteklis vienmēr bija apkurināts," norāda Kaņepone, piebilstot, ka pašvaldība nodrošinājusi pabalstu malkas iegādei tur dzīvojošai personai, kurai piešķirts trūcīgā statuss.

"Nenoliedzami, dzīves apstākļi šajā dzīvesvietā nebija, pēc sabiedrības uzskatiem, apmierinoši, bet jāuzsver, ka jautājums skar pilngadīgas personas, kas izvēlējušās šādu dzīvesveidu. Katrā ziņā Līvbērzes pagasta konkrētajā miteklī cilvēki dzīvoja uz brīvprātīgiem principiem, izvēloties pastāvīgu alkoholisma dzīvesveidu. Ar varu cilvēkus, kuri paši atsakās no jebkādas sociālās palīdzības, nevar ievietot ne patversmēs, ne pansionātos," akcentē pašvaldības pārstāve.

Vēstīts, ka Valsts policija (VP) Jelgavas novadā aizturējusi septiņus cilvēkus aizdomās par personu nolaupīšanu un cilvēktirdzniecību. Aizturētos tur aizdomās arī par citiem noziegumiem – izspiešanu, personu turēšanu nebrīvē, nelikumīgu kredītkaršu izmantošanu un vairākiem citiem smagiem un sevišķi smagiem noziegumiem.

Septiņu cilvēku lielās grupas līderis ir kāds 1958. gadā dzimis vīrietis. Sākotnēji grupa apgādājusi vecus un vientuļus cilvēkus ar nelegālu alkoholu un tabakas izstrādājumiem nelielos daudzumos, bet vēlāk viņi grupējumam palikuši parādā lielas naudas summas, tāpēc noziedznieki atņēmuši parādniekiem pases un bankas kartes.

Divās vietās Jelgavas novadā, kuras sauktas par "pansionātiem", sirmgalvji antisanitāros apstākļos turēti nebrīvē, sisti un piedzirdīti.

Piesavinoties sagūstīto pensijas un pabalstus, trīs gadu laikā grupējums guvis vairāk nekā 30 tūkstošus eiro lielus "ienākumus".

Lai gan kratīšanas laikā policisti konfiscēja 29 citu personu pases un 14 bankas kartes, kriminālprocesā par cietušajiem atzīti 16 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!