Foto: LETA

Veselības ministrijas (VM) piedāvātajā medikamentu cenu samazināšanas plānā ir ietverts priekšlikums samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi zālēm, tomēr konkrētas diskusijas par šo ideju gaidāmas vēlāk, kad politiski spriests par izmaiņām nodokļu sistēmā.

Trešdien, 17. janvārī, Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas un Sociālo un darba lietu komisijas kopsēdē tika uzklausīts otrdien valdībā atbalstītais VM priekšlikumu kopums medikamentu cenu samazināšanai, kas tostarp paredzot ieviest vienotu zāļu uzcenojuma mehānismu un celt valsts kompensācijas apmēru par kompensējamajiem medikamentiem. Konkrēti lēmumi gan vēl sekos.

Rosina stiprināt farmaceita lomu

Komisiju kopsēdē uzaicinātie veselības nozares pārstāvji lielākoties pauda atbalstu VM plānam, vienlaikus norādot uz problēmām, kuras nāksies risināt, ieviešot jauno pieeju. Zāļu valsts aģentūras (ZVA) pārstāvis Sergejs Akuličs sacīja, ka aģentūra iepriekš norādījusi uz VM priekšlikumu riskiem, tomēr tagad ir gūta pārliecība, ka tie tiks novērsti ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos.

ZVA pārstāvis sacīja, ka turpmāk būs vēl jāspriež par tādām problēmām kā farmaceitu pieejamība, aptieku reģionālais pārklājums, kā arī jāizstrādā sabalansēts mehānisms zāļu pieejamības nodrošināšanai.

Neskaidrība par PVN

Atsevišķa diskusija izvērsās par iepriekš paustajiem plāniem samazināt PVN medikamentiem līdz 5%. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!