Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

"Savā kabinetā gandrīz nekad neesmu," pirms intervijas saka veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV). Viņš atzīst, ka, iesaistoties politikā, viņa mērķis nebija kļūt par ministru. Tomēr, kāpjot pa karjeras kāpnēm, šāda iespēja netika izslēgta. Sarunas gaitā libānietis manāmi iekarst, kad stāsta par sarežģītajiem kompromisa meklējumiem ar ģimenes ārstiem, kuri draud ar četrām darba dienām. Viņš atvainojas, ka kļuvis pārāk emocionāls. Sasāpējis jautājums.

Gastroenterologs un endoskopists Abu Meri par ministru kļuva pirms trim mēnešiem. Kā pats saka, pa šo laiku reģionu vizītēs ir apbraukājis gandrīz visu Latviju. Atlicis paviesoties Liepājā, Saldū un Ogrē. Viņš ir gandarīts par to, cik daudz ir izdarīts, tomēr ļoti daudz darbu vēl ir priekšā.

"Ģimenes ārsti negrib strādāt"

Abu Meri lepojas, ka pa šo laiku izdevies paralēli aizsākt virzību dažādiem jautājumiem – izveidots plāns zāļu pieejamības veicināšanai un cenu samazināšanai, apstiprināts nākamā gada budžets, iezīmēta vīzija slimnīcu tīkla modernizācijai, izveidota darba grupa primārās veselības stiprināšanai, iekustināts sistēmu digitalizācijas jautājums. Vienlaikus viņš arī nav izticis bez pirmajiem strīdiem nozarē, meklējot kompromisus.

Domstarpības ar ģimenes ārstiem sākušās, kad Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) paziņojusi, ka ģimenes ārsti no 1. janvāra varētu strādāt četras valsts apmaksātas darba dienas, piekto nosakot par maksas. Šī gada beigās ģimenes ārstiem beidzas noslēgtais līgums ar Nacionālo veselības dienestu (NVD). Asociācijas prezidente Alise Nicmane-Aišpure medijiem iepriekš norādīja, ka neesot tikusi īstenota neviena asociācijas prasība, neskaitot nelielu algas pieaugumu, kas ir vienāds visiem ārstiem Latvijā. Pēc ģimenes ārstu aprēķiniem, no 1. janvāra viņu nozarē finansējums samazināsies par 13%, tāpēc esot bažas, kā uzturēt prakses vietas un kādus pakalpojumus turpmāk sniegt pacientiem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!