Foto: DELFI

Valdība otrdien no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Iekšlietu ministrijai (IeM) piešķīra 625 030 eiro pērnā gada novembrī notikušās Zolitūdes traģēdijas krimināllietas izmeklēšanai un sagruvušā "Maxima" lielveikala drupu nostiprināšanai, kā arī ar kārtības uzturēšanu notikuma vietā saistītiem darbiem.

Valdība uzdeva Finanšu ministrijai no valsts budžeta piešķirt IeM 625 030 eIro, no tiem Valsts policijai 613 293 eIro, lai segtu izdevumus neatliekamu pierādījumu iegūšanai un nostiprināšanai, kā arī, lai izmeklēšanas interesēs nodrošinātu notikuma vietas norobežošanu un apsardzi Priedaines ielā 20, Rīgā, līdz 2014.gada 31.maijam.

Nodrošinājuma valsts aģentūrai - 11 737 eiro,  lai segtu izdevumus būvkonstrukcijas nostiprināšanas darbos iesaistīto darbinieku atlīdzībai un videonovērošanas iekārtu uzstādīšanai Priedaines ielā 20, Rīgā.

Piešķirtie līdzekļi tiks izlietoti, lai segtu ekspertīžu izmaksas krimināllietā, tehnoloģiskās iekārtas iegādes izmaksas un izdevumus atlīdzības izmaksai Valsts policijas amatpersonām, kuras notikuma vietā nodrošina sabiedrisko kārtību un apsargā notikuma vietu.

Piešķirtie līdzekļi tiks izlietoti atlīdzības izmaksai Nodrošinājuma valsts aģentūras darbiniekiem, kas iesaistīti būvkonstrukcijas nostiprināšanas darbos, un videonovērošanas iekārtu uzstādīšanai notikuma vietā, izriet no otrdien izskatīšanai valdībā virzītajiem dokumentiem.

Jau vēstīts, ka Rīgā, Zolitūdē, veikalā "Maxima" pagājušā gada 21.novembra vakarā iebruka jumts. Katastrofā gāja bojā 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji.

Policijas pirmā versija par traģēdiju saistīta ar objekta projektēšanas un uzraudzības iespējamiem pārkāpumiem, otrā versija - ar šā būvobjekta pirmās kārtas būvi, bet trešā versija saistīta ar otrās kārtas būves elementiem, kad jumta segums tika papildināts ar dažādiem materiāliem. Kriminālprocesā turpinās izmeklēšana.

Lai traģēdijas izmeklēšanas interesēs nodrošinātu notikuma vietas norobežošanu un neatliekamu pierādījumu iegūšanu un nostiprināšanu, atlikušās ēkas būvkonstrukcijas ir jānostiprina, lai fiksētu noziedzīga nodarījuma pēdas un noskaidrotu citus nozīmīgus apstākļus. Tāpat jāpārvieto būvgruži, lai iegūtu un nostiprinātu pierādījumus.

Tirdzniecības kompleksu, kurā atradās "Maxima", attīstījis uzņēmums "Homburg", būvējusi būvkompānija "Re&Re", bet ēku projektējusi arhitektu firma "Kubs". Veikala ēka Zolitūdē, Priedaines un Anniņmuižas ielas krustojumā, pabeigta 2011.gada nogalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!