Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens paziņojis, ka "plaisas" sarunās par pagaidu pamieru Gazā apmaiņā pret ķīlniekiem samazinās, tomēr vienlaikus viņš atzina, ka "joprojām pastāv reāli izaicinājumi".

"Kā jau jūs zināt, mēs sadarbojamies ar Ēģipti, Kataru un Izraēlu, lai liktu galdā spēcīgu priekšlikumu. Hamās uz to atbildēja," preses konferencē Kairā uzsvēra Blinkens.

Viņš norādīja, ka joprojām tic darījuma iespējamībai, neskatoties uz "sarežģīto darbu, lai tur nokļūtu". "Komandas pie tā strādā katru dienu. Joprojām pastāv reāli izaicinājumi. Mēs esam novērsuši plaisas, tomēr tādas joprojām pastāv," skaidroja līderis.

Izraēlai gatavojoties ofensīvai Gazas dienvidu pilsētā Rafahā, ASV pārstāvis pauda Vašingtonas nostāju, ka ar teroristu grupējumu "Hamās" "var efektīvi tikt galā bez lielas sauszemes operācijas Rafahā". Viņš brīdināja, ka sauszemes operācija "būtu kļūda", un amatpersonas grasās izklāstīt alternatīvus variantus plānam, kad Izraēlas delegācija nākamnedēļ viesosies Vašingtonā.

Kā žurnālistiem norādīja Ēģiptes ārlietu ministrs Samehs Šukrijs, Ēģipte un ASV ir vienotas savā nostājā, "pilnībā noraidot militāro operāciju Rafahā". Viņš arī informēja, ka vienojies ar Blinkenu plānot "konkrētus soļus", lai palielinātu humāno palīdzību Gazā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!