Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Izraēlai būtu jāapsver citas alternatīvas sauszemes operācijai Rafahā Gazas joslas dienvidos, trešdien telefonsarunā ASV valsts sekretārs Loids Ostins sacījis Izraēlas kolēģim Joavam Galantam.

Ostins Galantu arī mudinājis darīt vairāk, lai aizsargātu mierīgos iedzīvotājus, garantētu drošību ASV karavīriem, kas veido pagaidu ostu Gazas piekrastē, un palielinātu palīdzības piegādes Gazas joslai pa sauszemes ceļiem, teikts ASV Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu trešdien pauda, ka šāda uzbrukuma sagatavošanai joprojām ir vajadzīgs laiks.

Tomēr attiecībā uz plāniem par uzbrukumu pilsētai, kur patvērumu radis vairāk nekā miljons bēgļu, premjers ir nepiekāpīgs.

Ņemot vērā smago humāno situāciju Gazas joslā, Vašingtonas retorika pret Izraēlu pēdējo nedēļu laikā kļuvusi asāka.

Izraēlas gaisa triecienā Jordānas Rietumkrastā nogalināti trīs palestīnieši

Izraēlas armijas gaisa triecienā Jordānas Rietumkrastā trešdien tika nogalināti trīs palestīnieši, kas atradās automobilī, tai skaitā grupējuma "Islāma džihāds" kaujinieks, paziņoja Palestīniešu pašpārvaldes Veselības ministrija.

Izraēlas armija paziņoja, ka tās "lidmašīna uzbrukusi diviem vadošiem "Islāma džihāds" kaujiniekiem" Dženīnas pilsētā.

Armijas paziņojumā teikts, ka tā "likvidējusi" Ahmedu Barakatu, kuru tā apsūdzēja izraēliešu kolonista nogalināšanā 2023.gada maijā sarīkotā uzbrukumā, un devusi triecienu vēl trim citiem kaujiniekiem.

Palestīniešu Veselības ministrija informēja, ka šajā triecienā nogalināti trīs un ievainots viens palestīnietis.

"Islāma džihāda" bruņotais spārns apstiprināja, ka ir nogalināts Ahmeds Barakats, kurš vadījis tā militārās operācijas Dženīnā.

Dženīnā un pie tās esošā bēgļu nometnē darbojas bruņoti palestīniešu grupējumi, kas cīnās pret Izraēlu. Izraēlas armija regulāri veic iebrukumus palestīniešu kopienās, bet līdz šim reti veica gaisa triecienus Jordānas Rietumkrastā.

ASV piedāvā ANO Drošības padomei rezolūciju par tūlītēju pamieru Gazas joslā

ASV piedāvā ANO Drošības padomes rezolūcijas projektu, kurā aicināts uz tūlītēju uguns pārtraukšanu Gazas joslā, kas būtu saistīta ar ķīlnieku atbrīvošanu, pavēstīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

"Mums ir rezolūcija, ko mēs tieši tagad piedāvājam ANO Drošības padomei, kurā aicināts uz tūlītēju uguns pārtraukšanu, kas tiek saistīta ar ķīlnieku atbrīvošanu, un mēs ļoti ceram, ka valstis to atbalstīs," sacīja Blinkens.

"Es uzskatu, ka mēs paužam spēcīgu vēstījumu, spēcīgu signālu," vizītes gaitā Saūda Arābijā, kuras gaitā tika spriests par Izraēlas un "Hamās" karu, trešdienas vakarā saudarābu medijam "Al Hadath" sacīja ASV valsts sekretārs.

ASV, kas ir Izraēlas galvenais atbalstītājs, iepriekš Drošības padomē izmantojušas veto, lai bloķētu aicinājumus uz tūlītēju uguns pārtraukšanu Gazas joslā.

"Protams, mēs atbalstām Izraēlu un tās tiesības sevi aizstāvēt, bet tajā pat laikā ir svarīgi, ka mierīgie iedzīvotāji, kas ir pakļauti briesmām un kas cieš šausmīgi, ka mēs fokusējamies uz viņiem, ka mums prioritāte ir viņi, mierīgo iedzīvotāju aizsardzība, humānās palīdzības piegādāšana viņiem," sacīja Blinkens.

Ceturtdien Blinkens apmeklē Ēģipti, bet tad dosies uz Izraēlu.

Paralēli Blinkena vizītei Tuvajos Austrumos sarunas notiek Katarā, kur vidutāji trešdien tikās trešo dienu pēc kārtas centienos panākt uguns pārtraukšanu Gazas joslā.

Tiesa, šobrīd nekas neliecina, ka vienošanās būtu gaidām drīz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!