Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV Senāta vairākuma līderis Čaks Šūmers (Demokrātiskā partija) aicinājis Izraēlu sarīkot jaunas vēlēšanas, lai nomainītu premjerministru Benjaminu Netanjahu, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Šāds paziņojums no tik ietekmīga un augsta ranga politiķa liecina par pieaugošo spriedzi ASV-Izraēlas starpā, Netanjahu vadītajai valstij turpinot militāro operāciju Gazas joslā. Vašingtona jau ilgstoši mēģinājusi izdarīt spiedienu uz Netnajahu, lai panāktu, ka Izraēla ierobežo savas militārās aktivitātes Gazā. Netanjahu uzsvēris, ka nepakļausies citu valstu pozīcijām, tomēr tas nozīmējis saspīlējuma pieaugumu ar Izraēlas uzticamāko un svarīgāko sabiedroto – ASV.

Šūmers, kurš ir atbalstījis Izraēlu visus savus 25 gadus Senātā, brīdināja, ka lielais upuru skaits Gazā var pārvērst Izraēlu par starptautiski izolētu un nosodītu valsti. Šūmers, ceturtdien runājot Senātā, asi kritizēja Izraēlas līderi. Senatora ieskatā Netanajhu šobrīd par galveno prioritāti ir izvirzījis savu politisko izdzīvošanu, nevis Izraēlas intereses.

Šūmers sacīja, ka Izraēlai ir jāveic "virziena korekcijas" un pasākumi, lai labāk aizsargātu civiliedzīvotājus Gazā.

Izraēlas līderi nepalika atbildi parādā, un steidza aizstāvēt savas valsts politiku. Netanjahu "Likud" partijai paziņoja,, ka Izraēla nav "banānu republika" un ka premjerministra politiku "atbalsta liels vairākums". "No senatora Šūmera tiek sagaidīts, ka viņš cienīs Izraēlas ievēlēto valdību un negraus to," norādīja premjera politiskais spēks. Izraēlas vēstnieks Vašingtonā Maikls Hercogs arī kritizēja Šūmera vārdus, platformā "X" rakstot, ka ir "nelietderīgi" un "neproduktīvi" komentēt "demokrātiska sabiedrotā iekšpolitisko ainu".

Jau ziņots, ka 7. oktobrī palestīniešu teroristu grupējums "Hamās" sarīkoja plašu uzbrukumu Izraēlai, nogalinot vismaz 1200 cilvēku un vairākus simtus saņemot gūstā. Izraēla uz "Hamās" zvērībām atbildējusi ar plašiem gaisa uzbrukumiem, kā arī sauszemes militāro operāciju Gazas joslā.

Šūmers sacīja: "Izraēlai kā demokrātiskai valstij ir tiesības pašai izvēlēties savus līderus (..) Bet svarīgi ir tas, ka izraēliešiem ir dota izvēle. Ir nepieciešamas jaunas debates par Izraēlas nākotni." "Manuprāt, to vislabāk var panākt, rīkojot vēlēšanas," viņš piebilda. Nākamās vispārējās vēlēšanas Izraēlā notiks 2026. gada oktobrī. Lai miera sarunas virzītos uz priekšu, Šūmers sacīja, ka arī Palestīniešu pašpārvaldes prezidentam Mahmudam Abasam, kurš atrodas Rietumkrastā, ir jāatkāpjas no amata.

Šūmera komentāri izraisīja republikāņu Senāta līdera Miča Makonela aizrādījumu, kurš sava kolēģa 40 minūšu garo runu nosauca par "grotesku". Viņš sacīja, ka ir liekulīgi, ka amerikāņi, kuri sūdzas "par ārvalstu iejaukšanos mūsu pašu demokrātijā, aicina atstādināt demokrātiski ievēlētu Izraēlas vadītāju".

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka lielākā daļa izraēliešu atbalsta karu, taču viena janvārī publicētā aptauja liecina, ka tikai 15% vēlētāju vēlējās, lai Netanjahu paliktu amatā pēc konflikta beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!