Foto: EPA/Scanpix/LETA

Strauji palielinājies antisemītisku incidentu skaits Šveicē kopš teroristu grupējuma "Hamās" uzbrukuma Izraēlai 7. oktobrī un Izraēlas valdības atbildes reakcijas Gazā, atsaucoties uz otrdien publicētu aptauju, vēsta aģentūra "Reuters".

Šveices ebreju kopienu federācijas (SIG) un organizācijas "Foundation against Racism and Antisemitism" (GRA) veiktajā pētījumā atklājies, ka 2023. gadā notikušu antisemītisku incidentu skaits sasniedzis 155 gadījumus, no kuriem lielākā daļa – 114 – notikusi pēc 7. oktobra. Savukārt 2022. gadā fiksēti vien 57 gadījumi.

Ziņojumā teikts, ka "bezprecedenta pieaugums" sevī ietvēra desmit fiziskus uzbrukumus, salīdzinot ar vienu gadījumu 2022. gadā. Tāpat iekļauti arī verbāli apvainojumi, grafiti un antisemītiski plakāti.

""Hamās" 2023. gada 7. oktobrī veiktā šausminošā terorakta rezultātā antisemītisms ir parādījies arī Šveicē tādā veidā, kādu mēs nevarējām iedomāties," gada pārskata kopējā priekšvārdā norādīja abu organizāciju pārstāvji.

Viens no pēdējā laika šokējošākajiem gadījumiem noticis 2. martā, kad kāds Šveices pusaudzis, kurš izrādījies "Daesh" atbalstītājs, sadūris ebreju vīrieti, atstājot viņu ar dzīvībai bīstamiem ievainojumiem. SIG notikumu raksturojusi kā Šveices pēdējo 20 gadu nopietnāko antisemītisko uzbrukumu.

Antisemītisku uzbrukumu daudzums pieaudzis arī tiešsaistes platformās, atklājies pētījumā. 2023. gadā reģistrēti 975 naida gadījumi, salīdzinot ar 853 iepriekšējā gadā. Gandrīz puse no 2023. gadā notikušajiem incidentiem reģistrēti pēc 7. oktobra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!