Foto: EPA/Scanpix/LETA

Tiesa Maskavā pirmdien piemērojusi divu mēnešu pirmstiesas arestu un izvirzījusi apsūdzības terorismā četriem vīriešiem, kuri tiek turēti aizdomās par nāvējošā uzbrukuma sarīkošanu piektdien, 22. martā, Maskavas koncertzālē "Crocus City Hall".

Apsūdzētie, kas visi esot Tadžikistānas pilsoņi, piektdien atklājuši uguni cilvēku pilnajā koncertzālē. Uzbrukuma laikā ēka arī aizdedzināta un tai iebrucis jumts. Saskaņā ar Krievijas varasiestāžu sniegto informāciju, kas zināma līdz šim, uzbrukumā gājuši bojā 137 cilvēki, bet vēl 182 ievainoti.

Par uzbrukumu atbildību uzņēmās teroristu grupējums "Daesh", bet Krievijas amatpersonas un mediji bez pierādījumu sniegšanas notikušajam mēģina piesaistīt arī "Ukrainas pēdas", piemēram, apgalvojot, ka uzbrucējiem bijis sagatavots bēgšanas ceļš uz Ukrainu. Kijiva šos apgalvojumus ir noraidījusi kā absurdus.

Krievijas varasiestādes ziņo, kas saistībā ar teroraktu aizturēti 11 cilvēki, tostarp četri tā izpildītāji notverti Brjanskas apgabalā. Raidsabiedrība BBC ziņoja, ka vēl divi uzbrukumā tiešā veidā iesaistītie gājuši bojā – viens uzbrukuma laikā koncertzālē, bet vēl viens aizturēšanas laikā.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pirmdien tiesā visi četri aizdomās turētie atvesti ar redzamām vardarbības pazīmēm, viens iestumts ratiņkrēslā pa pusei bezsamaņas stāvoklī. Iepriekš "Telegram" kanālos nopludināti video liecina, ka aizturētie ir spīdzināti, tostarp vienam daļēji nogriezta auss, bet vismaz pret vienu izmantota elektrība.

Foto: AP/Scanpix/LETA
Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas varasiestādes četrus apsūdzētos identificē kā Dalerdžons Mirzojevs, Murodali Račabalizods, Muhamadsobirs Faizovs un Šamsidins Fariduni.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV iepriekš martā brīdināja par teroraktu iespējamību Maskavā, aicinot savus pilsoņus izvairīties no masu pulcēšanās vietām, tostarp konkrēti pieminot arī koncertus. Krievijas varasiestādes šos brīdinājumus gan noraidīja kā propagandu un mēģinājumu iejaukties prezidenta "vēlēšanās", atgādina raidsabiedrība BBC.

Vašingtona pēc terorakta paziņoja, ka tai nav pamata apšaubīt "Daesh" paziņojumu par atbildības uzņemšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!