Foto: AP/Scanpix

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone pirmdien paziņoja, ka uzņemas atbildību par oficiālo reakciju uz septembrī notikušo uzbrukumu ASV konsulātam Lībijas pilsētā Bengazi, kurā gāja bojā četri ASV diplomāti.

"Es uzņemos atbildību .. Manā pārziņā ir Valsts departaments - vairāk nekā 60 tūkstoši cilvēku visā pasaulē, 275 posteņos," sacīja Klintone intervijā ASV telekanāliem CNN un "Fox" Peru galvaspilsētas Limas apmeklēšanas laikā.

"Prezidents [Baraks Obama] un viceprezidents [Džo Baidens] noteikti nezinātu par specifiskiem lēmumiem, kurus pieņem drošības profesionāļi," teica Klintone.

Obama ir kritizēts par savu reakciju uz Bengazi notikušo uzbrukumu. Klintones paziņojums par atbildības uzņemšanos tiek uzskatīts par mēģinājumu mazināt šo kritiku pirms ASV prezidenta vēlēšanām 6.novembrī, kurās Obama kandidēs uz otru prezidentūras termiņu. Otrdien ir gaidāmas jaunas debates starp Obamu un viņa sāncensi vēlēšanās Mitu Romniju no Republikāņu partijas.

ASV vēstnieks Lībijā Kriss Stīvenss un vēl trīs amerikāņu diplomāti gāja bojā 11.septembrī, kad ASV konsulātam Bengazi uzbruka smagi bruņoti kaujinieki.

Uzreiz pēc šī uzbrukuma Obamas administrācijas amatpersonas paziņoja, ka to sarīkojuši protestētāji pret Savienotajās Valstīs uzņemto pretislāma filmu "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums"). Vēlāk kļuva zināms, ka uzbrukums bijis iepriekš izplānots un galvenie aizdomās turētie ir islāmistu kaujinieki, kas saistīti ar teroristu tīklu "Al Qaeda".

Valsts departamenta amatpersonas pagājušonedēļ ASV Kongresā liecināja, ka pirms šī uzbrukuma viņu lūgumus pastiprināt drošību konsulātā Bengazi esot noraidījušas augstākstāvošas amatpersonas Valsts departamentā.

Klintone ir sākusi iekšēju izmeklēšanu ar to, vai konsulātā bijušas kādas drošības kļūmes, savukārt ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) un Lībijas varas iestādes ir sākušas kriminālizmeklēšanu par amerikāņu diplomātu slepkavībām.

"Lēmumus par drošību pieņem drošības profesionāļi, bet mēs visu pārskatīsim, lai pārliecinātos, vai mēs darām to, kas darāms arvien riskantākā vidē," sacīja Klintone intervijā "Fox".

Viņa arī aizstāvēja ASV amatpersonas, kuru stāstītais par 11.septembra notikumiem vairākkārt mainījies. "Laika gaitā šī informācija mainījusies. Mēs uzzinājām vairāk detaļu, bet tas nav pārsteidzoši," Klintone pavēstīja CNN.

Republikāņu senatori kopīgā paziņojumā atzina, ka Klintones lēmums uzņemties atbildību "ir slavējams žests, jo īpaši, kad Baltais nams mēģina izvairīties no jebkādas atbildības". Viņi tomēr uzsvēra, ka gadījumā, ja Obama zinājis par agrākiem uzbrukumiem konsulātam Bengazi, "tad viņš ir pilnīgi atbildīgs par jebkādām notikušām drošības kļūmēm". "Mūsu valstij kalpojošo amerikāņu drošība visur pasaulē galu galā ir [bruņoto spēku] virspavēlnieka darbs," teikts senatoru paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!