Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Komisija (EK) trešdien ierosināja no 2020.gada ieviest blokā 40% kvotu sieviešu pārstāvniecībai biržā kotētu uzņēmumu padomēs.

"Tas ir izdarīts. EK pieņēma manu ierosinājumu," par komisijas lēmumu mikroblogošanas vietnē "Twitter" priecājās EK viceprezidente tieslietu komisāre Viviana Redinga.

EK ierosinājums tagad būs jāapstiprina Eiropas Parlamentam un visām 27 bloka dalībvalstīm.

"Eiropas Savienība vairāk nekā 20 gadus veiksmīgi ir veicinājusi dzimumu līdztiesību. Tomēr ir viena joma, kur nav manāms nekāds progress - kompāniju padomes", kurās dominē vīrieši un tikai apmēram 10% bloka biržās kotēto uzņēmumu padomju locekļu ir sievietes, norādīja Redinga.

EK ierosinājums noteic, ka astoņu gadu laikā biržā kotētajiem uzņēmumiem būs jānodrošina, ka 40% kompāniju padomju locekļu, kas uzrauga kompānijas darbu, nevis veic ikdienas darbu vadīšanu, ir sievietes. Valstij piederošos uzņēmumos tas jānodrošina līdz 2018.gadam, paredz EK ierosinājums.

Sankcijas par direktīvas neizpildi noteiks katra dalībvalsts atsevišķi, tomēr tām "jābūt efektīvām, proporcionālām un tādām, kas attur no pārkāpuma", teikts EK ierosinājumā. EK rosina par direktīvas neizpildi noteikt naudas sodus vai atcelšanu no amata.

Jau vēstīts, ka komisāre Redinga pagājušajā gadā aicināja biržās kotētos uzņēmumus līdz šāgada martam paust apņemšanos palielināt sieviešu īpatsvaru savās padomēs līdz 30% 2015.gadā un 40% – 2020.gadā.

EK izstrādātajā ES direktīvas projektā par 40% kvotas ieviešanu sieviešu pārstāvniecībai uzņēmumu padomēs sacīts, ka pašreizējā situācijā netiek pienācīgi izmantotas augsti kvalificētu sieviešu prasmes, kā dēļ blokam rodas ekonomiskās izaugsmes potenciāla zaudējumi.

Septembra vidū tika vēstīts, ka Latvija, abas pārējās Baltijas valstis Igaunija un Lietuva, kā arī Bulgārija, Čehija, Lielbritānija, Malta, Nīderlande un Ungārija nosūtījušas vēstuli EK prezidentam Žozē Manuelam Barrozu un Redingai vēstuli, kurā pauda iebildumus pret šādu nosacījumu.

Vēstules nosūtītāji atzina, ka sievietes ES valstu uzņēmumu padomēs ir nepietiekami pārstāvētas. "Problēma ir, ka sieviešu [uzņēmumu padomēs] ir pārāk maz, un ir jāpieliek pūles, lai veicinātu sieviešu [skaita pieaugumu tajās], taču šajā nolūkā [ ES valstīs] ir jāīsteno nacionāla pieeja," plašsaziņas avotos tika citēts vēstules teksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!