Foto: AFP/Scanpix

Nemieros Sīrijā pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas sākās pagājušā gada martā, bojāgājušo skaits ir pārsniedzis 40 tūkstošus, no kuriem lielākā daļa ir civiliedzīvotāji, ceturtdien paziņoja Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija ( NVO) "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Saskaņā ar organizācijas aprēķiniem nemieros Sīrijā, kas sākās 2011. gada 15.martā, dzīvību zaudējuši vismaz 40 129 cilvēki, tai skaitā 28 026 civiliedzīvotāji, 10 150 karavīri, 1379 dezertieri no armijas un 574 neidentificēti cilvēki.

Organizācijas datos pie civiliedzīvotājiem tiek pieskaitīti arī bruņoti nemiernieki, kas nav dezertējuši no armijas.

Bojāgājušo skaitā nav iekļauti vairāki tūkstoši bez vēsts pazudušo, kā arī tūkstošiem kaujinieku, kas atbalstīja Asada režīmu.

"Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" savus aprēķinus balsta uz Sīrijā esošo ārstu, žurnālistu un aktīvistu sniegto informāciju.

Nemieri sākās kā "Arābu pavasara" iedvesmoti protesti ar prasībām veikt reformas, bet tie pārauga bruņotā konfliktā, kad Asada valdība sāka brutāli apspiest demonstrācijas.

Lielākā daļa nemiernieku tāpat kā Sīrijas iedzīvotāju vairākums ir sunnīti, tomēr valstī dominē šiītu alavītu minoritātes režīms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!