Foto: AFP/Scanpix

Jaunizveidotā Sīrijas opozīcijas koalīcija sestdien norādīja uz plāniem ātri izveidot plaši pārstāvētu prezidenta Bašara al Asada režīmam alternatīvu valdību.

Pēc sarunām Parīzē ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu koalīcijas līderis Ahmeds Moazs al Hatibs apliecināja starptautiskajai sabiedrībai, ka pārejas laika valdību veidos tehnokrāti, nevis politiķi, un tajā būs visu nemieru pārņemtās Sīrijas etnisko un reliģisko grupu pārstāvji.

"Nav problēmu. Koalīcija ir, un mēs sāksim aicināt kandidātus veidot tehnokrātu valdību, kas strādās līdz [Asada] režīms kritīs," Hatibs teica žurnālistiem pēc sarunām ar Olandu.

Tomēr Hatibam neizdevās pārliecināt Olandu par nepieciešamību Rietumvalstīm apbruņot Sīrijas nemierniekus, jo pēc tikšanās Francijas prezidents atzina, ka Rietumvalstis joprojām ar piesardzību izturas pret šādu iespēju.

Francija, kas otrdien kļuva par pirmo Rietumvalsti, kas ir atzinusi Sīrijas opozīcijas koalīciju kā vienīgo Sīrijas tautas pārstāvi, vairākkārt ir aicinājusi pasaules lielvaras sniegt lielāku atbalstu nemierniekiem, tostarp arī ieročus.

"Nevaru slēpt šī jautājuma nozīmi," teica Olands, atzīstot, ka Francija nevar rīkoties bez vienošanās ar partneriem Eiropas Savienībā, kas pašlaik ir noteikusi stingru ieroču embargo Sīrijai.

Francijas prezidents paskaidroja, ka pašlaik starptautiskajai sabiedrībai ir jāpalīdz aizsargāt teritorijas, ko Asada valdības spēkiem ir atkarojuši nemiernieki, bet pēc pagaidu valdības izveides tā pati būs tiesīga lūgt aizsardzību un atbalstu.

Olands piebilda, ka musulmaņu sunnītu imams Hatibs apstiprinājis, ka jaunajā valdībā būs pārstāvētas visu Sīrijā esošās reliģijas, tostarp arī kristieši un alavīti, kas sabiedrībā ir mazākumā, bet pie kuriem pieder Asads.

Tāpat Olands paziņoja, ka Francija apliecinās to, ka atzīst Sīrijas opozīcijas koalīciju, ļaujot tai iecelt vēstnieku Parīzē. Zināms, ka Sīrijas opozīcijas koalīcijas vēstnieks Francijā būs akadēmiķis Monzirs Mahuss, tomēr pagaidām nav skaidrs, vai viņš amatā stāsies vēl pirms pagaidu valdības izveides.

Sīrijas opozīcijas organizācijas sanāksmē pagājušo svētdien Kataras galvaspilsētā Dohā parakstīja vienošanos par opozīcijas nacionālās koalīcijas izveidi, lai koordinēti cīnītos pret Asada režīmu.

Līdz šim Sīrijas opozīcijas koalīciju par bez Francijas atzinusi arī Turcija un visas sešas Persijas līča sadarbības padomes dalībvalstis - Apvienotie Arābu Emirāti, Bahreina, Katara, Kuveita, Omāna un Saūda Arābija. Arī Arābu līga atzina jaunizveidoto Sīrijas opozīcijas koalīciju par Sīrijas opozīcijas "likumīgo pārstāvi un galveno sarunu vedēju ar Arābu līgu".

Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs, kas piektdien Londonā tikās ar Hatibu, teica, ka Lielbritānija izvērtē un tuvākajā laikā pieņems lēmumu par Sīrijas opozīcijas koalīcijas atzīšanu. Savukārt Eiropas Savienības dalībvalstis Itālija, Polija, Spānija un Vācija ir apsveikušas koalīcijas izveido, tomēr nav to atzinušas par vienīgo likumīgo Sīrijas tautas pārstāvi.

Nemieros Sīrijā pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas sākās pagājušā gada martā, bojāgājušo skaits ir pārsniedzis 39 tūkstošus, no kuriem lielākā daļa ir civiliedzīvotāji, ceturtdien paziņoja Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija (NVO) "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Saskaņa ar organizācijas datiem piektdien nemieros Sīrijā gāja bojā 106 cilvēki, bet vardarbōba turpinājās arī sestdien.

BNS, +371 67088621 , arzemes@bns.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!