Foto: AFP/Scanpix

Spānijas Katalonijas reģionā svētdien notikušajās reģionālā parlamenta vēlēšanās ir uzvarējušas nacionālistu partijas, kas vēlas referenduma rīkošanu par reģiona neatkarību no Spānijas, liecina oficiālie referenduma rezultāti.

Reģiona prezidenta Artura Masa labēji centrisko nacionālistu partija "Konverģence un savienība" (CiU) ieguva visvairāk balsu, tomēr tās mandātu skaits reģiona parlamentā samazinājās no 62 līdz 50, savukārt kreiso nacionālistu partija "Katalonijas republikāniskie kreisie" (ERC) palielināja savu mandātu skaitu no 10 līdz 21.

Abas šīs partijas kopā ieguvušas vairākumu reģiona parlamentā, kurā ir pavisam 135 deputāti, bet to nodrošinājis vēlētāju atbalsta pieaugums ERC. CiU un ERC vēlas rīkot referendumu par reģiona neatkarību no Spānijas, tomēr šīm partijām ir atšķirīgi politiskie mērķi.

"Ir skaidrs, ka mēs esam vienīgais spēks, kas var vadīt šo valdību, bet mēs nevaram to vadīt vieni paši. Mums vajadzīga dalīta atbildība," Mass paziņoja saviem atbalstītājiem Barselonā.

Mass bija solījis rīkot referendumu par Katalonijas pašnoteikšanos, ja svētdien notikušajās vēlēšanās viņš gūtu pārliecinošu vēlētāju atbalstu. Sabiedriskās domas aptauja liecina, ka šādā referendumā Katalonijas pašnoteikšanos atbalstītu 46%, bet pret to balsotu 42%.

Trešajā vietā pēc iegūto balsu un mandātu skaita bija Spānijā opozīcijā esošā Sociālistiskā partija, kuras mandātu skaits sarucis no 28 līdz 20, bet Spānijas premjera Mariano Rahoja valdošā Tautas partija bija ceturtā ar 19 mandātiem.

Masa partija CiU uzskata, ka Katalonijai klātos labāk kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstij, nevis kā Spānijas reģionam.

Katalonijas reģions ir iedzīvojies lielos parādos un naudas trūkumā, un Spānijas centrālā valdība uzskata, ka reģiona valdība ar runām par neatkarību mēģina attaisnot savas finanšu neveiksmes.

Spānijas premjerministra Mariano Rahoja labējā valdība arī uzsver, ka runas par Katalonijas neatkarību ignorē Spānijas konstitūciju, ir pretējas veselajam saprātam un kaitē Spānijai laikā, kad tai jābūt vienotai ekonomiskās krīzes laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!