Foto: AFP/Scanpix

Japāna plāno papildu militāros izdevumus 180,5 miljardu jenu (1,1 miljarda latu) apmērā par raķetēm, iznīcinātājlidmašīnām un helikopteriem, trešdien paziņoja Aizsardzības ministrijas preses sekretārs.

Japāna ir iesaistīta teritoriālā strīdā ar Ķīnu par Japānas kontrolētajām Senkaku (Djaoju) salām un ir nobažījusies par neprognozējamo Ziemeļkoreju, kuras izšauta raķete decembrī pārlidoja Japānas dienvidu salas.

Aizsardzības ministrija lūgs piešķirt minēto summu tuvāko mēnešu laikā, lai papildinātu regulāros militāros izdevumus 2012.-2013.finanšu gadam. Daļa šīs summas tiks izlietota, lai iegādātos "zeme-gaiss" tipa antiballistisko raķešu sistēmas PAC-3 un modernizētu četras iznīcinātājlidmašīnas F-15.

60,5 miljardus jenu (368,4 miljonus latu) no šiem papildizdevumiem tiek plānots izmantot, "lai sagatavotos mainīgajai drošības videi ap Japānu", sacīja Aizsardzības ministrijas preses sekretārs. Atlikusī daļa tiks izmantota pastāvošā aprīkojuma modernizēšanai.

Premjerministra Sindzo Abes valdošā Liberāldemokrātiskā partija otrdien paziņoja, ka Japāna palielinās militāros izdevumus nākamajā finanšu gadā, kas sāksies aprīlī, un tas notiks pirmoreiz 11 gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!