Foto: AFP/Scanpix

Mali valdības spēki pēc Francijas aviācijas triecieniem virzās dziļāk valsts ziemeļos un piektdien sasniedza Hombori pilsētu, kas atrodas 160 kilometrus uz dienvidiem no islāmistu nemiernieku kontrolētās Gao, vēsta aģentūra "Reuters".

Avoti, kuru nevēlējās tikt atklāti, pastāstīja aģentūrai, ka Mali armija sāka virzīties tālāk uz ziemeļiem pēc tam, kad pirmdien ieņemta Duencas pilsēta. "Mēs esam ieņēmuši Duencu un tagad virzāmies uz citām nemiernieku kontrolētām pilsētām," aģentūrai, nesniedzot papildus paskaidrojumus, apstiprināja Aizsardzības ministrijas pārstāvis Diarans Kone.

Jau divas nedēļas Francijas kara aviācija bombardē islāmistu nemiernieku pozīcijas, transportu un noliktavas Mali ziemeļos un centrālajā daļā, atbalstot Mali armiju un Āfrikas valstu spēku sauszemes intervenci saskaņā ar ANO rezolūciju.

Ceturtdien nelielajā Markalas pilsētiņā izvietoti 160 Burkinafaso karavīru. Francija Mali līdz šim ir izvietojusi aptuveni 2150 savu karavīru.

Francija brīdina, ka islāmistu anklāvi Mali ziemeļos var tikt izmantoti par teroristu bāzēm, gatavojoties uzbrukumiem Eiropā un Āfrikā. Lielbritānija un ASV Franciju atbalsta ar gaisa transportu un izlūkošanas datiem, bet neplāno iesaistīt savas kaujas vienības, norāda "Reuters".

Vēstīts, ka Francija jau kopš 11. decembra piedalās militārā operācijā pret islāmistu nemierniekiem Mali, kuri valsts ziemeļos bija nostiprinājušies kopš 2012. gada pavasara un turpināja ieņemt valsts kontrolētās teritorijas, dodoties galvaspilsētas Bamako virzienā.

Pēc martā notikušā valsts apvērsuma, islāmisti un tuaregu nemiernieki, izmantojot jukas, iekaroja valsts ziemeļus. Vēlāk islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja "Delfi".

Janvārī islāmistu grupējums "Ansar Dine" sāka virzīties tālāk uz dienvidiem un ieņēma nozīmīgo Konnas pilsētu. Francijas iejaukšanās konfliktā savā bijušajā kolonijā daudziem bija pārsteigums, norāda BBC.

ANO drošības padome decembrī pilnvaroja Rietumāfrikas valstu bruņotos spēkus uzsākt cīņu pret ar "Al Qaeda" saistītajiem Mali islāmistiem. Tomēr operāciju sākotnēji bija paredzēts sākt ne ātrāk kā septembrī. Tas deva iespēju islāmistiem turpināt uzbrukumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!