Foto: AFP/Scanpix

Lai palīdzētu Francijas spēkiem cīņā pret islāmistu kaujiniekiem, jau tuvāko dienu laikā Mali ieradīsies Rietumāfrikas valstu reģionālie spēki, atsaucoties uz Nigērijas paziņojumu, otrdien vēsta raidsabiedrība BBC.

"Prezidents apstiprināja bataljona izsūtīšanu un nākamo 24 stundu laikā bataljona sastāvs tiks izvietots," BBC citē Nigērijas pulkvedi Mohamedu Jerimu. Nigērijai ir lielākā armija Rietumāfrikas ekonomiskās kopienas (ECOWAS) valstu vidū, norāda BBC.

Spēku nosūtīšanu uz Mali, kur kopš piektdienas Francijas spēki palīdz Mali valdībai apturēt islāmistu kaujinieku ofensīvu, raidsabiedrībai pēc Rietumāfrikas valstu militāro komandieru tikšanās Mali galvaspilsētā Bamako apstiprināja arī apvienoto spēku komandieris Šehu Abdulkadirs.

Nigērija uz Mali plāno nosūtīt 900 karavīrus, kas ir par 300 vairāk, nekā ziņots iepriekš. Kopā ECOWAS spēkos būs 3300 karavīru un tie darbosies saskaņā ar decembrī pieņemto ANO rezolūciju. Iepriekš bija plānots, ka karavīri uz Mali dosies tikai rudenī.

Savu karavīru skaitu Āfrikas valstī plāno palielināt arī Francija. Otrdien prezidents Fransuā Olands paziņoja, ka Mali atrodas 750 franču karavīru, bet to skaitu palielinās līdz 2500.

Kopš piektdienas Francijas lidmašīnas ir veikušas vairākas uzlidojumu sērijas pa islāmistu kontrolētajām ziemeļu teritorijām. Operācija turpinājusies arī naktī uz otrdienu un Olands paziņoja, ka tā ir "sasniegusi savu mērķi".

Ziņas liecina, ka nemiernieki ir pametuši nozīmīgās Timbuktu un Gao pilsētas. Tikmēr kaujinieki devās pretuzbrukumā un pirmdien atguva Diabali pilsētu, kur naktī turpinājušies gaisa triecieni viņu padzīšanai, skaidro BBC.

Operācijā kopš piektdienas ir gājuši bojā vismaz 11 Mali karavīri un viens francūzis. Avoti liecina, ka nogalināti varētu būt vairāk nekā 100 islāmistu nemiernieki.

Francijas militāro intervenci, lai apturētu islāmistu virzīšanos uz galvaspilsētu, pirmdien vienbalsīgi atbalstīja ANO drošības padome.

Pēc martā notikušā valsts apvērsuma, islāmisti un tuaregu nemiernieki, izmantojot jukas, iekaroja valsts ziemeļus. Vēlāk islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja "Delfi".

Pagājušajā nedēļā islāmistu grupējums "Ansar Dine" sāka virzīties tālāk uz dienvidiem un ieņēma nozīmīgo Konas pilsētu. Francijas iejaukšanās konfliktā savā bijušajā kolonijā daudziem bija pārsteigums, norāda BBC.

ANO drošības padome decembrī pilnvaroja Rietumāfrikas valstu bruņotos spēkus uzsākt cīņu pret ar "Al Qaeda" saistītajiem Mali islāmistiem. Tomēr operāciju paredzēts sākt ne ātrāk kā septembrī. Tas deva iespēju islāmistiem turpināt uzbrukumu.

Atsaucoties uz aģentūru BNS, "Delfi" jau vēstīja, ka Mali pagaidu prezidents Dionkunda Traore ceturtdien ANO lūdza Francijas prezidentam Fransuā Olandam militāru palīdzību, kas palīdzētu apturēt islāmistu nemiernieku virzīšanos uz priekšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!