Foto: AFP/Scanpix

Mali notiekošajā militārajā operācijā pret islāmistu kaujiniekiem piedalās 750 Francijas karavīru, bet viņu skaits tiks palielināts, otrdien paziņoja Francijas prezidents Fransuā Olands Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) apmeklējuma laikā.

"Pašlaik mums [Mali] ir 750 vīru, un šis skaitlis palielināsies .. lai mēs iespējami drīz varētu atstāt šo vietu Āfrikas valstu spēkiem," sacīja Olands, apmeklējot Abudabi esošo "Miera nometni" ("Camp de la Paix"), kas ir Francijas vienīgā militārā bāze Tuvo Austrumu reģionā.

Olands sacīja, ka Mali būs Francijas sauszemes un gaisa spēki, un piebilda, ka Āfrikas valstu spēku dislocēšanai Mali būs vajadzīga vismaz nedēļa. Viņš arī paziņoja, ka "jauni triecieni [pret islāmistiem otrdienas] naktī sasnieguši savu mērķi".

Francija kopš piektdienas veic militāru intervenci Mali cīņai pret islāmistu kaujiniekiem, kas kopš 2012.gada marta kontrolē Mali ziemeļdaļu un tagad sākuši virzīties uz šīs Rietumāfrikas valsts dienvidiem.

Francijas gaisa spēku triecienu dēļ kaujinieki atstāja savas bāzes Mali ziemeļos, tomēr pirmdien kaujinieki pavirzījās uz dienvidiem, ieņemot Diabali pilsētu 400 kilometrus uz ziemeļiem no galvaspilsētas Bamako.

Olands otrdien ieradās AAE un drīz pēc tam Abudabi tikās ar Mali kaimiņvalsts Mauritānijas prezidentu Mohamedu uld Abdelazīzu. Mauritānija ir likusi savai armijai slēgt robežu ar Mali, lai neļautu kaujiniekiem aizbēgt pār šo robežu.

Mali pagaidu prezidents Dionkunda Traore ceturtdien ANO lūdza Francijas prezidentam Fransuā Olandam militāru palīdzību, kas palīdzētu apturēt islāmistu nemiernieku virzīšanos uz priekšu.

Francijas gaisa spēki piektdien sāka dot triecienus islāmistu kaujinieku bāzēm Mali ziemeļos. Pirmdien Mali no tās dienvidu kaimiņvalsts Kotdivuāras iebrauca apmēram 30 Francijas tanku un karavīru transporta automašīnu, un šo militāro tehniku eskortēja helikopters.

Rietumāfrikas valstu ekonomiskā kopiena (ECOWAS) sestdien paziņoja, ka, "ņemot vērtā situācijas ārkārtas raksturu", bloks ir sankcionējis sava karaspēka izvietošanu Mali. ECOWAS neatklāja, cik bloka valstu karavīru tiks nosūtīts uz Mali un kad šis karaspēks tur ieradīsies.

Francija ar militāro intervenci mēģina apturēt islāmistu ofensīvu, jo to virzīšanās uz Mali galvaspilsētu Bamako draud ar visas valsts nokļūšanu islāma teroristu kontrolē.

Francija arī vēlas ECOWAS karaspēka iespējami ātrāku ievešanu Mali. Domājams, ka šajā karaspēkā būs 600 karavīru no Nigērijas, pa 500 no Nigēras, Burkinafaso, Togo un Senegālas, un 300 no Beninas.

Karadarbībā Mali kopš piektdienas ir gājis bojā viens Francijas helikoptera pilots, vismaz 11 Mali karavīri un vairāk nekā 100 kaujinieku.

Tuaregu nemiernieki un islāmistu grupējumi, izmantojot 22.martā Mali notikuša militāra apvērsuma radīto krīzi, triecienuzbrukumā iekaroja valsts ziemeļus. Tuaregu izveidotā Azavadas Nacionālās atbrīvošanas kustība (MNLA) iekarotajā teritorijā 6.aprīlī proklamēja neatkarīgu valsti Azavadu, kuru neviens nav atzinis.

Pēc Mali ziemeļu iekarošanas islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!