Foto: AFP/Scanpix

Franču dalība operācijā pret Mali islāmistiem, kura sākās piektdien, ilgs vien dažas nedēļas, paziņoja Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss. Par to pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC.

"Vēlāk mēs varam nākt kā palīgspēki, bet mums nav nodoma palikt mūžīgi," svētdien žurnālistiem paziņoja Fabiuss. Ministrs uzsvēra, ka Francijas neiejaukšanās gadījumā pastāvēja risks, ka islāmisti tiktu pat līdz Mali galvaspilsētai Bamako, kam būtu "drausmīgas sekas".

Islāmisti un tuaregu nemiernieki Mali ziemeļus iekaroja martā, izmantojot valsts apvērsuma radītās jukas.

Svētdien Francijas lidmašīnas turpināja uzlidojumus, bombardējot Gao pilsētiņu Mali austrumos un paplašinot savus reidus dziļi islāmistu kontrolētajās teritorijās. Franču spēki operācijā pret islāmistiem piedalās kopš piektdienas, palīdzot Mali valdības spēkiem atgūt Konas pilsētu valsts centrālajā daļā, norāda BBC.

Francijas iejaukšanās ir apturējusi islāmistu virzīšanos tālāk uz dienvidiem, piebilda Fabiuss.

Kopš operācijas sākuma piektdien, bojā ir gājuši vismaz 11 Mali karavīri un franču helikoptera pilots. Kāds Mali armijas virsnieks sestdien informēja, ka, domājams, ir nogalināti vairāk nekā 100 kaujinieki. Cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch" informē, ka uzbrukumā Konai gājuši bojā desmit civiliedzīvotāji, no kuriem trīs bijuši bērni.

Pēc martā sāktās Mali ziemeļu iekarošanas islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja "Delfi".

Pagājušajā nedēļā islāmistu grupējums "Ansar Dine" sāka virzīties tālāk uz dienvidiem un ieņēma nozīmīgo Konas pilsētu. Francijas iejaukšanās konfliktā savā bijušajā kolonijā daudziem bija pārsteigums, norāda BBC.

ANO drošības padome decembrī pilnvaroja Rietumāfrikas valstu bruņotos spēkus uzsākt cīņu pret ar "Al Qaeda" saistītajiem Mali islāmistiem. Tomēr operāciju paredzēts sākt ne ātrāk kā septembrī. Tas deva iespēju islāmistiem turpināt uzbrukumu.

Atsaucoties uz aģentūru BNS, "Delfi" jau vēstīja, ka Mali pagaidu prezidents Dionkunda Traore ceturtdien ANO lūdza Francijas prezidentam Fransuā Olandam militāru palīdzību, kas palīdzētu apturēt islāmistu nemiernieku virzīšanos uz priekšu.

Rietumāfrikas valstu ekonomiskās kopiena (ECOWAS) sestdien paziņoja, ka, "ņemot vērtā situācijas ārkārtas raksturu", bloks ir sankcionējis karaspēka izvietošanu Mali. ECOWAS neatklāja, cik bloka valstu karavīru tiks nosūtīts uz Mali. Tāpat netiek precizēts, kad karaspēks šajā valstī ieradīsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!