Foto: EPA/LETA

Irānas naftas eksports decembrī sasniedza augstāko līmeni kopš Eiropas Savienības (ES) aizlieguma iepirkt "melno zeltu" no šīs valsts. Analītiķi norāda, ka pārvarēt sankcijas Teherānai palīdz lielais Ķīnas pieprasījums un tankkuģu flotes palielināšana, vēsta aģentūra "Reuters".

Eksporta apjomi decembrī ir sasnieguši 1,4 miljonus barelu dienā, liecina “Reuters” rīcībā esošie dati. Tomēr eksperti paredz, ka tirdzniecības apjomi drīz atkal saruks, kad nākamajā mēnesī tiks paplašinātas ASV sankcijas.

Rietumvalstu sankcijas, kuru mērķis ir ierobežot Irānas pretrunīgi vērtēto kodolprogrammu, Teherānas naftas eksportu 2012. gadā samazināja uz pusi, salīdzinot ar 2,2 miljoniem barelu dienā 2011. gada beigās. Tas valstij nodarīja miljardiem dolāru zaudējumus un izraisīja nacionālās valūtas kursa krišanos.

Naftas importa apjomus atkal palielināt Irānai izdevies pateicoties Ķīnas, Indijas un Japānas pieprasījumam, kā arī jaunu tankkuģu iegādei. Paredzams, ka eksporta apjomi 2013. gada pirmajā ceturksnī saglabāsies no 1,1 līdz 1,3 miljoniem barelu dienā. Tas ir vērā ņemams pieaugums, salīdzinot ar septembrī eksportētajiem 900 000 barelu dienā, skaidro “Reuters”.

Kāds “Reuters” aptaujāts eksperts stāsta, ka Irāna no Ķīnas ir iegādājusies vairākus tankkuģus, kas ir ļāvis uzlabot eksporta rādītājus. Cits avots norādīja, ka tradicionālie pircēji ir atraduši citus veidus, kā apdrošināt Irānas naftu pārvadājošos kuģus, kas ir sarežģīti ES sankciju dēļ. Pārvadātāji biežāk vienkārši izslēdz GPS raidītājus, lai kuģu maršruts nebūtu izsekojams, uzzināja "Reuters". 

Jau vēstīts, ka stingro ekonomisko sankciju dēļ Irānas ienākumi no naftas tirdzniecības 2012. gadā ir kritušies par 45%, izraisot dolāru un citu stabilo valūtu trūkumu, norāda BBC biznesa korespondents Amirs Paivars. Gadiem ilgi Irānas amatpersonas riala augsto vērtību uzturēja pateicoties valsts milzīgajām naftas rezervēm. Tagad, kad ienākumi no naftas tirdzniecības ir strauji kritušies, valdībai un centrālajai bankai nav skaidrs, kā īsti būtu jārīkojas, norāda Paivars.

ASV ierosinātās sankcijas pret Irānu ir noteiktas valsts pretrunīgi vērtētās kodolprogrammas dēļ. ASV apsūdz Irānu, ka tā mēģina radīt kodolieročus, kamēr Irāna uzstāj, ka tikai vēlas radīt atomelektrostacijas valsts elektroenerģijas pieprasījuma apmierināšanai. Sankcijas, kuras bez ASV atbalsta arī Eiropas Savienība, nosaka arī Irānas naftas embargo.

Tikmēr Irāna norāda, ka negrasās piekāpties Rietumiem. “Mēs neesam cilvēki, kuri piekāpsies kodoljautājumā. Ja kāds domā, ka var izdarīt spiedienu uz Irānu, tad viņi noteikti kļūdās un viņiem ir jāmaina sava uzvedība,” paziņoja Ahmedinedžads konferencē Teherānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!