Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas nemiernieki sāk nozīmīgu operāciju, lai pārņemtu savā kontrolē stratēģiski svarīgu valsts austrumu pilsētu Deir ez Zoru, pēc tam, kad valdības spēki ir padzīti no naftas ieguves laukiem tās apkārtnē. Atsaucoties un nemiernieku komandieru paziņoto, vēsta aģentūra "Reuters".

Spēcīgā nemiernieku grupējuma "Al Qadisiyah Brigade" līderis Ibrahims Abu Bakers paziņoja, ka nemiernieki, kopā ar islāmistu grupējumiem "Jabhat al Nusra" un "Arābu cīnītāji", gatavojoties operācijai, ir ielenkuši pilsētu no četrām pusēm.

"Lauki ir atbrīvoti, no provinces [Deir Ez Zoras province] ir palikusi tikai pati pilsēta. Visas brigādes piedalās šajā... Mēs esam atbildīgi par pilsētas austrumu pusi," nemiernieku komandieris pastāstīja aģentūrai "Reuters" caur sakaru programmu "Skype".

Ja nemierniekiem izdosies ieņemt pilsētu, viņi pirmo reizi 22 mēnešus ilgstošās sacelšanās pret valdošo prezidenta Bašara al Asada režīmu laikā kontrolēs visu provinci, skaidro "Reuters".

Cits nemiernieku komandieris pirmdien paziņoja, ka kaujinieki ir sākusī operācijas pirmo fāzi, vēršot tanku uguni pa trīs militāriem objektiem pilsētā un sākot aplenkt galveno režīma armijas cietoksni pilsētas tuvumā. Komandieris, kurš identificēja sevi kā Abu Mazenu skaidroja, ka armijas bāze ir pēdējais režīma spēku punkts provinces lauku apvidū, pēc kura ieņemšanas visi spēki tiks vērsti pret pilsētu.

"Kad mēs atbrīvosim pilsētu, dažas brigādes paliks parūpēties par to un pārējie maršēs uz Damasku," plānus atklāj komandieris. Viņš skaidro, ka mēnešiem ilgi nemierniekiem bija ierobežota piekļuve pilsētai, kurā atrodas spēcīgas drošības iestāžu filiāles un militārais lidlauks. Pirms divām nedēļām ar islāmistu kaujinieku palīdzību nemierniekiem izdevies ieņemt režīma drošības spēku pozīcijas pie stratēģiska tilta pār Eifratu, paverot ceļu uz pilsētu.

"Al Qadisiya Brigade" ir viena no spēcīgākajām nemiernieku grupām provincē, kas jau ir izcīnījusi sīvas kaujas ar valdības armiju. Grupējums jau kontrolē kviešu uzglabāšanas torņus, tekstilrūpnīcu un gāzes sadales centru. Brigādi veido astoņi bataljoni, stāsta komandieris Abu Bakers.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 60 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!