Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas konflikts ir sasniedzis "nepieredzētu šausmu līmeni" un valsts pamazām tiek iznīcināta, atstājot graujošas sekas plašākā reģionā, ANO Drošības padomē paziņoja miera pārstāvis Sīrijā Lahdars Brahimi, vēsta raidsabiedrība BBC.

ANO un Arābu līgas īpašais pārstāvis Sīrijā ar runu uzstājās neilgi pēc ziņām, ka pie upes Alepo pilsētā atrasts vismaz 71 noslepkavots vīrietis. Vairumam no līķiem bijusi šauta brūce galvā un rokas sasietas uz muguras.

"Ir sasniegts nepieredzēts šausmu līmenis. Traģēdijai nav redzamas beigas. Valsts brūk visu acu priekšā. Palīdzēt var tikai starptautiskā sabiedrība un pirmām kārtām Drošības padome," paziņoja Brahimi.

Pēc sanāksmes Brahimi reportieriem norādīja, ka Sīrijas valdība un opozīcija "soli pa solim" iznīcina valsti. "Reģions tiek iestumts ārkārtīgi sliktā situācijā," norāda Brahimi.

"Tāpēc es uzskatu, ka Drošības padome nevar vienkārši turpināt teikt: "Mums ir domstarpības, tāpēc gaidīsim labākus laikus", Es domāju, ka viņiem ir jāpieķeras šai problēmai tagad," uzsvēra diplomāts.

Brahimi cenšas atrast risinājumu krīzei, balstoties uz 2012. gada jūnijā starptautiskā konferencē pieņemta miera plāna. ANO un Arābu līgas pārstāvja pienākumus alžīriešu diplomāts sāka pildīt pēc Kofi Annana atkāpšanās no šī amata. ANO Drošības padome nevienprātības dēļ jau mēnešiem nevar pieņemt rezolūcijas Sīrijas jautājumā.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 60 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!