Foto: Reuters/Scanpix

Vairāk nekā 700 000 bēgļu no kara plosītās Sīrijas ir reģistrējušies kaimiņvalstīs vai gaida piereģistrēšanu, bet palīdzības organizācijas cenšas tikt galā ar pieaugošajām bēgļu straumēm, otrdien paziņoja ANO.

„Mēs esam novērojuši nebeidzamu bēgļu plūsmu pāri visām robežām. Mēs strādājam divās maiņās, lai reģistrētu cilvēkus," aģentūrai „Reuters" atklāja ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos pārstāve Sibilla Vilkesa.

Saskaņā ar ANO datiem uz 27. janvāri, kaimiņvalstīs ir 705 000 bēgļu.  Jordānijā ir izmitināti 167 444 sīriešu bēgļu, bet vēl 51 729 gaida reģistrāciju. 157 139 tūkstoši sīriešu ir patvērušies Libānā, bet 69 000 vēl gaida reģistrāciju. Savukārt Turcijas 15 bēgļu nometnēs ir reģistrēts 161 161 sīrietis, kamēr Irākā patvērumu raduši 77 415 bēgļu. Vēl 14 312 bēgļu ir Ēģiptē un 5 417 pārējā Ziemeļāfrikā.

Simtiem tūkstoši cilvēku Sīriju pamet jau gandrīz divus gadus valstī notiekošā bruņotā konflikta dēļ, kurā opozīcija vēlas valdošā režīma gāšanu. Aptuveni divi miljoni iedzīvotāju ir devušies bēgļu gaitās valsts iekšienē. Vardarbība un mainīgā frontes līnija traucē palīdzības organizācijām sniegt palīdzību visiem valsts iedzīvotājiem, kuriem tas ir nepieciešams.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 60 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!