Foto: AFP/Scanpix

ANO inspektoru komanda, kas izveidota apsūdzību izmeklēšanai par ķīmisko ieroču pielietošanu Sīrijā, patlaban atrodas Kiprā un ir gatava doties uz netālo Sīriju, pirmdien pavēstīja ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns.

"Es šodien varu paziņot, ka sagatavošanas komanda patlaban ir Kiprā pēdējam posmam" pirms misija dodas tālāk uz Sīriju, Hāgā sacīja Bans. "Mēs esam gatavi".

ANO inspektoriem vēl ir vajadzīga Sīrijas režīma atļauja.

"ANO patlaban ir gatava izvietot [inspektorus] Sīrijā - mazāk nekā 24 stundu laikā visi loģistikas risinājumi var būt uz vietas," sacīja ANO ģenerālsekretārs.

"Viss, ko mēs patlaban gaidām, ir Sīrijas valdības atļauja noteikt, vai ir tikuši pielietoti ķīmiskie ieroči," norādīja Bans. "Mēs joprojām esam diskusiju procesā ar Sīrijas valdību."

Sīrija 20.martā oficiāli aicināja ANO ģenerālsekretāru izveidot neatkarīgu komisiju, kas izmeklētu dienu iepriekš Alepo apkaimē notikušo nemiernieku uzbrukumu, kurā atbilstoši Damaskas versijai pielietoti ķīmiskie ieroči. Uzbrukumā nogalināti 25 cilvēki, bet 110 nopietni cietuši.

Lielbritānija un Francija tostarp pieprasījušas, lai tiktu veikta izmeklēšana arī saistībā ar Sīrijas nemiernieku apsūdzībām, ka valdības karaspēks Alepo un Damaskas apkaimē ir pielietojis ķīmiskos ieročus.

Izmeklēšanas "centrā sākotnēji" būs Sīrijas valdības apsūdzības, ka nemiernieki uzbrukumā 19.martā Alepo apkaimē pielietojuši ķīmiskos ieročus, iepriekš skaidroja ANO.

Par vadītāju izmeklēšanas komisijai Bans izraudzījies zviedru zinātnieku Oki Selstremu, kurš 90.gados vadīja ANO Irākas atbruņošanas inspekciju. ANO Drošības padomes pastāvīgo dalībvalstu eksperti komisijā piedalīties nav uzaicināti.

ANO lēš, ka Sīrijas konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 70 000 cilvēku, bēgļu gaitās no nemieru pārņemtās valsts jau devušies 1,2 miljoni cilvēku, bet pašā Sīrijā pārvietoto personu skaits jau sasniedzis četrus miljonus.

Kā Damaskas, tā opozīcijas pārstāvji izteikušies, ka apsver miera sarunu iespēju, tomēr nekādas naidīgo pušu tikšanās pagaidām nav izdevies sarīkot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!