Foto: RIA Novosti/Scanpix

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns svētdien paudis nopietnas bažas par Libānas šiītu kustības "Hizbollah" pieaugošo lomu Sīrijas konfliktā un aicināja starptautisko sabiedrību pielikt lielākus pūliņus, lai apturētu konflikta izplatību uz citām valstīm.

Bans ar šādu paziņojumu nāca klajā vien pāris stundas pēc tam, kad pret Libānas galvaspilsētu Beirūtu tika raidītas divas raķetes, kuru radītajos sprādzienos ievainoti četri cilvēki.

Smagi bruņoto "Hizbollah" kaujinieku atbalsts ir palīdzējis Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēkiem gūt virsroku cīņā par Kusairu, kas atrodas netālu no Libānas robežas. Un "Hizbollah" līderis Hasans Nasralla ir solījis, ka viņi palīdzēs Asada spēkiem gūt uzvaru pār sīriešu nemierniekiem.

"Visiem godājamajiem ļaudīm, mudžahedīniem, varoņiem es saku - es vienmēr esmu solījis jums uzvaru, un tagad es solu jums vēl vienu" Sīrijā, 13.gadadienā kopš Izraēlas armijas aiziešanas no Libānas sacīja Nasralla.

Viņš uzsvēra, ka "Hizbollah" turpinās cīnīties Sīrijā, uzņemoties sekas un upurus, jo uz spēles liktas arī grupējuma intereses.

Lielbritānijā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) apkopotā informācija liecina, ka kopš 19.maija kaujās Kusairā un tās apkaimē nogalināti vismaz 79 "Hizbollah" kaujinieki. Kopumā Homsas provincē un Damaskas apkārtnē pēdējo mēnešu laikā nogalināts 141 "Hizbollah" kaujinieks.

Savukārt svētdien kāds grupējumam tuvu stāvošs avots informēja, ka pēdējo mēnešu laikā kaujās Sīrijā krituši 110 "Hizbollah" kaujinieki, no kuriem lielākā daļa nogalināti Kusairā.

"Hizbollah" kaujinieki Sīrijā cīnās jau vairākus mēnešus, bet kauja par Kusairu ir līdz šim lielākā un asiņainākā grupējuma iesaistīšanās.

Bans pauda bažas par šādu notikumu attīstību un norādīja, ka visām valstīm reģionā būtu jārīkojas atbildīgi un jācenšas mazināt spriedzi.

Ģenerālsekretārs arī paudis negatīvu nostāju pret ieroču nosūtīšanu uz Sīriju, uzskatot, ka nevienai ārvalstij vai ārzemju grupējumam nevajadzētu apbruņot kādu no Sīrijas pusēm, apliecināja Bana preses pārstāvis.

"Turpinoties sagatavošanās darbiem starptautiskajai konferencei par Sīriju, ģenerālsekretārs aicina visas valstis, organizācijas un grupējumus mitēties atbalstīt vardarbību Sīrijā un tā vietā izmantot savu ietekmi, lai sekmētu politisku risinājumu," viņš piebilda.

Bans uzskata, ka šobrīd vitāli svarīgi ir novērst konflikta izplatīšanos pāri Sīrijas robežām.

Libānas līderiem stingri jāievēro savs solījums palikt neitrāliem Sīrijas konfliktā, norādīja Bana preses pārstāvis.

Oficiāli Libāna ir ieņēmusi neitrālu nostāju attiecībā uz konfliktu kaimiņvalstī, tomēr tas ir saasinājis spriedzi pašu mājās.

Libānas šiītu kustība "Hizbollah" un tās sabiedrotie atbalsta Asada režīmu, bet Libānas opozīcijas partijas lielā mērā atbalsta sīriešu nemierniekus.

Pēdējās nedēļas laikā sadursmēs starp sunnītiem, kas atbalsta sīriešu sacelšanos, un Asadu atbalstošajiem alavītiem dzīvību zaudējis 31 cilvēks.

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus. ANO lēš, ka tajā dzīvību zaudējuši jau aptuveni 70 000 cilvēku. Valsti pametis 1,5 miljoni bēgļu, bet pašā Sīrijā pārvietoto personu skaits jau sasniedzis 4,25 miljonus.

Savukārt saskaņā ar SOHR apkopotajiem datiem konflikts izdzēsis jau vairāk nekā 80 000 cilvēku dzīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!