Foto: Kadrs no video
Par godu Everesta iekarošanas 60. gadadienai sasniegts jauns rekords – no pasaulē augstākā kalna nogāzes izdarīts līdz šim augstākais lēciens no fiksēta objekta, vēsta radio "Brīvā Eiropa".

48 gadu vecs krievu ekstrēmais sportists Valērijs Rozovs nolēcis no 7220 metru augstuma un speciālā kostīmā planējis gandrīz minūti, līdz ar izpletni piezemējies kilometru zemāk. Kritiena laikā sasniegts 200 kilometru stundā liels ātrums. 

Lēciens noticis jau maija sākumā, taču informācija par to izplatīta tikai otrdien – Everesta iekarošanas 60. gadadienas priekšvakarā, norāda "Brīvā Eiropa".

1953. gada 29. maijā Everesta smailē uzkāpa jaunzēlandietis Edmunds Hilarijs un šerpa Tenzings Norgejs, kļūstot par pirmajiem 8848 metrus augstā kalna iekarotrājiem.

Lēcienam Rozovs un viņa komanda gatavojusies divus gadus. Sportists uz Everestu devās jau aprīlī, bet piektajā maijā par spīti -18 grādu salam noticis pats lēciens. Triku īpaši bīstamu padarīja apstāklis, ka retinātā gaisā ir daudz ilgāks laika sprīdis no brīvā kritiena līdz pāriešanai planēšanā.

Rozovs savas karjeras laikā ir izpildījis vairāk nekā 10 000 lēcienu. 2009. gadā krievu ekstrēmists nolēca no aktīva vulkāna Kamčatkas pussalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!