Foto: AFP/Scanpix
Britu miljardieris, "Virgin Group" dibinātājs sers Ričards Brensons, viesojoties Lietuvā, atzinis, ka viņam joprojām ir sapņi un idejas, uz ko tiekties un ko realizēt, ka svarīgākais cilvēkam ir veselība, bet videi draudzīgi projekti var būt arī finansiāli izdevīgi.

Lietuvā miljardieris ieradās uz biznesa līderu forumu, un aizvadīja vienu dienu Kauņā, lidojot ar gaisa balonu, vizinoties ar kuteri un iepazīstot šo zemi, kurā viņš viesojās pirmoreiz.

Brensona ciemošanās Lietuvā tika organizēta sadarbībā ar pazīstamo uzņēmēju, zinātnieku un kosmosa tehnoloģiju entuziastu Vladu Lašu, kuru ar britu biznesa magnātu jau vairākus gadus vieno tuva pazīšanās.

Portālam "delfi.lt" Brensons sniedza ekskluzīvu interviju, ko piedāvājam izlasīt arī mūsu lasītājiem.

Cik liela nozīme veiksmē un panākumos ir vietai, kurā cilvēks ir dzimis?
Uzskatu, ka cilvēks var piedzimt zem laimīgas zvaigznes. Ja tu būtu piedzimis PSRS vai Lietuvā pirms 40 - 50 gadiem, varēji tikt izsūtīts uz Sibīriju, un tā būtu liela nelaime, jo šādā gadījumā cilvēks neko nevar iesākt, lai no tā izvairītos. Man paveicās, es piedzimu Lielbritānijā, kur demokrātiska iekārta valda jau vairāk kā gadsimtu un mums bija iespēja pašiem veidot savu dzīvi bez valsts iejaukšanās. Tā ir laba vieta, kur dzīvot.
Šodien Lietuvā arī ir jauki. Šo rītu es aizvadīju, lidojot ar gaisa balonu virs jūsu jaukajām pilsētām un satikos ar cilvēkiem.


Jūs daudziem esat elks, bet par ko jūs pats sapņojat?
Man ir daudz sapņu. Lidotāji, kas mani ielūdza viesoties Lietuvā, nākamgad dosies kosmosā ar "Virgin Galactic" kosmosa kuģi, ko mēs būvējam. Tas ir neticami aizraujošs projekts. Mēs pavadījām astoņus gadus, būvējot šo kuģi. Mums ir daudz bezpeļņas organizāciju, saukti par "The Elders" - vecajiem, kas darbojas konfliktu skartajos reģionos, cenšoties šos konfliktus risināt pēc Nelsona Mandelas un garīdznieku mācības, jo - ja ir konflikts, nav nekā, ļaudis pazaudē visu.
Nesen atgriezos no nevalstiskas organizācijas "Carbon War Room" sanāksmes, kurā centāmies aktualizēt globālās sasilšanas problēmu. Man ir daudz sapņu.

Lietuviešus mēdz kritizēt par to, ka mums nepietiek pašcieņas. Kā to celt?
Man ir izteiciens - pie velna, darām! (screw it, just do it!) Es uzskatu - ja tev ir ideja, mēģini to realizēt. Visi mēģinās iegalvot, ka tava ideja ir slikta un paskaidros, kāpēc tas nav jādara, bet ej un dari! Ja pakritīsi, celies un ej tālāk, dari, kamēr izdosies. Labākais veids, kā iemācīties, ir darot, un vēl labāks veids kā iemācīties, ir pirmajā reizē piedzīvojot neveiksmi.

Kāds iespaids jums ir par lietuviešu uzņēmējiem?
Man ir nācies ar dažiem tikties, un es ievēroju, ka viņi ir ļoti izlēmīgi. Tie, ar kuriem es esmu kontaktējies, ir izveidojuši teicamu biznesu, iepazinuši pasauli, bet joprojām grib sasniegt vairāk. Tā kā lietuviešu biznesmenis ne ar ko neatšķiras no biznesmeņa citur pasaulē.

Vai plānojat investēt Lietuvā?
Lietuvieši, kas manu ielūdza, centās mani iepazīstināt ar dažām idejām. Ja cilvēki nāk pie manis un saka, ja mums būtu tāds "Virgin" bizness vai tāds "Virgin" bizness un tas mainītu daudzu cilvēku dzīvi šeit, Lietuvā, to varētu apspriest, bet mans mērķis bija šoreiz bija dalīties ar pieredzi un idejām ar cilvēkiem, studentiem.

Kāpēc ir tik daudz nabadzīgu cilvēku un tik maz bagātnieku?
Domāju, ka labākās valstis, ir tās, kur nav nabagu cilvēku, kur visi var atļauties brokastis, pusdienas un vakariņas, ir jumts virs galvas un nav jāuztraucas par pārtiku un izglītību. Uzskatu, ka lielākā daļa Eiropas pilsētu tuvojas tam. Tas ir jāpanāk. Iespēja izglītot, pabarot un izārstēt savus bērnus - tas 90% cilvēku ir vissvarīgākais. Luksuss kā ārzemju ceļojumi ir putukrējums uz tortes, bet tas nav svarīgākais.
Svarīgi ir tikt galā ar nabadzības līmeni. Pēdējo 10 gadu laikā 400 miljoni cilvēku visā pasaulē ir tikuši laukā no nabadzības, un tas ir jāturpina.

Jūs ūdeni dzerat no stikla nevis plastmasas pudelēm. Vai tā ir daļa no dabas sargāšanas attieksmes?
Jā. Es uzskatu, ka mums vispār nevajadzētu lietot plastmasas pudeles, tās būtu jāaizliedz un jālieto stikla pudeles, ko katru dienu var uzpildīt. Pasaules okeānā ir neticams daudzums plastmasas pudeļu, mums ir organizācija, kas saucas "Oceanic Elders", kas cīnās pret okeānu piesārņošanu, par dzīvnieku sugu saglabāšanu, un viņi to visu redz. Arī no ekonomiskā viedokļa - ja Lietuva aizliegs plastmasas pudeles, jūs kļūsiet bagātāka valsts, ja viesnīcas aizliegs plastmasas pudeles, tās kļūs bagātākas. Var pieņemt vides lēmumus, kas rada ienākumus jums un valstij.

Kas jums ir vērtīgākais?
Iespēja saņemt medicīnisko palīdzību, kad saslimst mani bērni vai ģimene, pat ja mēs esam izbraukumā. Veselība ir vissvarīgākais. Un vēl ir svarīgi palīdzēt cilvēkiem tik ārā no nabadzības, ko mēs darām caur labdarības fondiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!