Foto: DELFI
Par pēdējos četros gados Dienvidkorejā notikušajiem kiberuzbrukumiem ir atbildīga hakeru grupa ar nosaukumu "Tumšā Seula" ("DarkSeul"), atsaucoties uz ekspertu domām, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Pēdējie hakeru uzbrukumi datortīkliem Korejas pussalā notika šonedēļ, kad apritēja 63 gadi kopš Korejas kara sākuma.

Amerikāņu interneta drošības kompānija "Symantec" ir izpētījusi uzbrukumos izmantoto ļaunprātīgo programmatūru kodus un saista tos ar iepriekš notikušiem uzbrukumiem, tai skaitā 2013. gada martā, kad hakeru uzbrukums ietekmēja desmitiem tūkstošus Dienvidkorejas datorlietotājus un paralizēja vairāku banku un raidsabiedrību darbu.

"Mēs tagad, piedevām vakardienas uzbrukumam, varam saistīt "DarkSeul" ar daudziem iepriekš notikušiem augsta līmeņa uzbrukumiem Dienvidkorejai pēdējo četru gadu laikā," norāda "Symantec".

Aizdomas par daudziem hakeru uzbrukumiem parasti krīt uz komunistisko Ziemeļkoreju, kas apsūdzības noliedz.

"Symantec" savā blogā raksta, ka ir grūti noteikt, vai "DarkSeul" strādā kādas valsts labā, bet uzsver, ka uzbrukumi vienmēr ir politiski motivēti un to īstenošanai ir nepieciešams finansiāls atbalsts.

Visos grupas uzbrukumos ir saskatāmas līdzības, secina "Symantec". Grupējumā, atkarībā no uzbrukuma sarežģītības, darbojas 10 - 50 cilvēki, lēš eksperti.

Jau vēstīts, ka Dienvidkorejā pēc hakeru uzbrukumiem otrdien paaugstināts kiberdrošības trauksmes līmenis. Uzbrukumi apturēja vairāku valdības interneta vietņu, tai skaitā prezidenta oficiālās lapas darbību.

Uzbrukumi sakrīt ar Korejas kara sākuma 63. gadadienu. Militārais konflikts starp Ziemeļkoreju un Dienvidkoreju sākās 1950. gada 25. jūnijā. Karš beidzās ar pamiera līgumu 1953. gadā, tāpēc tehniski abas valstis joprojām ir kara stāvoklī.

Tajā pašā dienā uzbrukumi notijkuši arī Ziemeļjkorejas mediju vietnēm, par ko atbildību uzņēmās globālā hakeru grupa "Anonymous", tomēr šie apgalvojumi nav pārbaudīti, norāda "Sky News".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!