Foto: EPA/LETA
Horvātijā svētdien gaidāmas plašas svinības par godu valsts kļūšanai par 28.Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti.

Svētdien pusnaktī uz valsts robežas ar Slovēniju tiks simboliski noņemts uzraksts "muita". Savukārt uz sauszemes robežas ar Serbiju tiks atklāts uzraksts "Eiropas Savienība".

Abi notikumi tiešajā ēterā tiks pārraidīti Zagrebas galvenajā laukumā, kur notiks greznas svinības, ko apmeklēs vairāk nekā simts augsta ranga Eiropas amatpersonu.

Svinību norises laikā tiks atskaņota ES himna - Bēthovena "Oda priekam" -, pēc kuras ar uzrunām uzstāsies augstākās amatpersonas, to vidū arī Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu un Horvātijas prezidents Ivo Josipovičs.

Svinīgo ceremoniju apmeklēs visu kādreizējā Dienvidslāvijas Republikā ietilpstošo valstu vadītāji, tomēr daudzu ES dalībvalstu līderi, tostarp Lielbritānijas, Francijas un Vācijas vadītāji, Horvātiju nepagodinās ar savu klātbūtni.

Arī tūkstošiem horvātu svētdien pulcēsies Zagrebas centrālajā laukumā, kur ar priekšnesumiem uzstāsies ap 700 mākslinieku - dziedātāju, mūziķu un dejotāju.

Priekšnesumos tiks izrādīts Horvātijas kultūras mantojums, kā arī šīs valsts slavenākie izgudrojumi.
Kā nesen izteicās Horvātijas prezidents, "svinības būs jaukas un emocionālas, un, protams, ekonomiskās situācijas dēļ arī pieticīgas."

1.jūlijā Horvātija kļūs par jaunāko ES dalībvalsti.

Pašu horvātu atbalsts valsts dalībai blokā sarucis līdz aptuveni 50%, salīdzinot ar pērn referendumā reģistrētajiem 66%.

Horvātija ir pirmā ES jaunā dalībvalsts kopš Bulgārijas un Rumānijas pievienošanās 2007.gadā un tikai otrā bijušās Dienvidslāvijas valsts, kas pievienojusies ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!