Foto: AFP/Scanpix

Arī Francija, Grieķija un Itālija ir bijušas ASV izlūkdienestu spiegošanas mērķi, atsaucoties uz ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) bijušā tehniskā darbinieka Edvarda Snodena nopludinātajiem datiem, vēsta laikraksts "The Guardian".

Laikraksta rīcībā nonācis 2010. gada slepens dokuments liecina, ka spiegošanai bijušas pakļautas pavisam 38 vēstniecības un diplomātiskās misijas, starp kurām arī Francijas, Itālijas un Grieķijas.

"The Guardian" izplatītā informācija seko žurnāla "Der Spiegel" publikācijai par to, ka ASV dienesti ir izspiegojuši Eiropas Savienības (ES) institūcijas. ES par šīm apsūdzībām svētdien vērsās pie Vašingtonas pēc paskaidrojumiem.

Snoudena, kuru ASV ir apsūdzējušas spiegošanā un cenšas panākt viņa izdošanu, nopludinātie dokumenti atklāj informāciju par "ārkārtīgi plašu" spiegošanu, kura iekļauj arī tādas metodes kā noklausīšanās ierīces komunikācijas aprīkojumā, pieslēgšanos sakari kabeļiem un īpašu antenu izmantošanu, raksta "The Guardian".

Spiegošanas "mērķu" sarakstā ir iekļauta arī virkne citu ASV sabiedroti valstu, to skaitā Japāna, Meksika, Dienvidkoreja, Indija un Turcija, atklāj "The Guardian".

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka Vācija laikraksts "Der Spiegel" svētdien ziņoja, ka ASV izlūkdienesti izspiegojuši arī Eiropas Savienības (ES) oficiālās institūcijas gan Briselē, gan Savienotajās Valstīs.

Kā norāda "Der Spiegel", par daļu no slepenajiem dokumentiem izdevumam izdevies konsultēties ar bijušo ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) līgumdarbinieku un Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehnisko darbinieku Edvardu Snoudenu, kuru Vašingtona izsludinājusi starptautiskā meklēšanā.

Vienā no minētajiem dokumentiem, kas datēts ar 2010.gada septembri un klasificēts kā "īpaši konfidenciāls", aprakstīts, kā NSA izseko ES diplomātisko pārstāvniecību Vašingtonā, raksta prestižais vācu izdevums.

Pārstāvniecības ēkā izvietoti mikrofoni, un ASV izlūkdienestiem izdevies iefiltrēties ES pārstāvniecības datorsistēmās, iegūstot piekļuvi elektroniskajai korespondencei un iekšējiem dokumentiem.

Līdzīga veida novērošanai tikusi pakļauta arīdzan ES delegācija ANO, liecina "Der Spiegel" rīcībā nonākusī informācija.

Turklāt izspiegota arī ES galvenā mītne Briselē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!