Foto: PantherMedia/Scanpix

Lielbritānijai Tuvajos Austrumos ir slepena izlūkošanas bāze liela daudzuma telefonsarunu, e-pasta vēstuļu un interneta plūsmas pārtveršanai, par laikraksta "The Independent" vēstīto ziņo aģentūra "Reuters".

Bāze ir daļa no miljards mārciņu (820 miljoni latu) vērtā Lielbritānijas projekta pasaules digitālās komunikācijas novērošanai, atsaucoties uz bijušā ASV izlūkdienestu tehniskā darbinieka Edvarda Snoudena nopludinātajiem dokumentiem, informē laikraksts.

Snoudena nopludinātā informācija ir radījusi globālu spiegošanas skandālu, kas ir sarežģījis ASV un Krievijas attiecības, bet britu valdība pieprasījusi laikrakstam "The Guardian" atdot failus ar slepeno informāciju.

Britu dienesti ir piekļuvuši informācijai, kas plūst zemūdens optiskās šķiedras kabeļos, kas šķērso Tuvos Austrumus, raksta "The Independent", neatklājot, kā laikraksts ticis pie Snoudena nopludinātās informācijas.

Slepenajā stacijā, kuras precīzu atrašanās vietu laikraksts neatklāšot, iegūtie dati tiek nosūtīti Lielbritānijas dienestiem un tiek sniegti arī ASV Nacionālas drošības aģentūrai (NSA).

Rietumvalstu izlūkošanas dienesti steidza uzlabot novērošanas spējas Tuvajos Austrumos pēc 2001. gada 11. septembra teroraktiem Ņujorkā. Skaidro "Reuters". Britu novēršana stacija reģionā izveidota laika posmā no 2007. līdz 2010. gadam, norāda "The Independent".

Lielbritānijas Ārlietu ministrija ir atteikusies sniegt komentārus par izskanējušajām ziņām, raksta "Reuters".

Snoudena nopludinātā informācija neērtā situācijā ir nostādījusi gan ASV, gan Lielbritāniju. Londona un Vašingtona apgalvo, ka to spiegi darbojas likuma ietvaros, bet informācijas nopludināšana apdraud nacionālo drošību.

Svētdien britu policija Londonā uz deviņām stundām aizturēja Snoudena nopludinātās informācijas publicējušā "The Guardian" žurnālista Glena Grīnvalda partneri Dāvidu Mirandu. Ceturtdien policija paziņoja, ka Mirandam atņemtie dokumenti ir "ārkārtīgi jutīgi" un apdraudētu dzīvības, ja nonāktu nepareizajās rokās.

Brazīlijas pilsonis Miranda nopludinātos dokumentus vedis Grīnvaldam no Berlīnē bāzēta žurnālista – Snoudena kontaktpersonas.

Savukārt "The Guardian" redaktors otrdien paziņoja, ka laikraksta rīcībā esošā slepenā informācija pēc valdības pieprasījuma ir iznīcināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!