Foto: EPA-AFI

Irāna svētdien noraidījusi Rietumu prasību izvest no valsts bagātinātā urāna krājumus, bet likusi noprast, ka varētu ieņemt elastīgu nostāju citos kodolprogrammas jautājumos, kas satrauc pasaules lielvaras.

Irānas ārlietu ministra vietnieks Abass Arakči šādu viedokli paudis neilgi pirms otrdien Ženēvā gaidāmajām pasaules lielvaru sarunām ar Irānu par tās pretrunīgi vērtēto kodolprogrammu.

Tās būs pirmās šādas sarunas, kopš jūnijā Irānas prezidenta amatā stājās Hasans Rohani, kurš ir solījis uzlabot attiecības ar starptautisko sabiedrību un panākt pret Irānu vērsto ekonomisko sankciju mīkstināšanu.

Sarunās kopš 2012.gada pasaules lielvaras ir pieprasījušas, lai Irāna pārtrauc urāna bagātināšanu līdz 20%, izved no valsts esošos šāda urāna krājumus un slēdz urāna bagātināšanas rūpnīcu Kumā.

Arakči kategoriski noraidīja iespēju, ka Irāna varētu izvest bagātinātā urāna krājumus, bet pauda gatavību vienoties attiecībā uz urāna bagātināšanas formu, daudzumu un līmeņiem.

Rietumvalstīm ir aizdomas, ka Teherānas kodolprogrammas mērķis ir ieroču iegūšana. Teherāna šos pieņēmumus kategoriski noraida.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!