Foto: EPA-AFI

Irānas valdība galvaspilsētā Teherānā pārvieto kodolbruņojuma izpētes centru, lai izvairītos no tā, ka to varētu atklāt Rietumvalstu eksperti, par Irānas trimdas opozīcijas paziņoto vēsta aģentūra "Reuters".

Kodolieroču izpētes un plānošanas centrs SPND tiekot pārvietots uz lielu un drošu Aizsardzības ministrijas objektu Teherānā, aptuveni pusotru kilometru tālāk no tā pašreizējās atrašanās vietas, atsaucoties uz informatoriem Irānā, ceturtdien paziņoja Parīzē bāzētā Irānas Nacionāla pretestības padome (NCRI).

Izpētes centrā strādājot aptuveni 100 pētnieku, inženieru un ekspertu, kas veic maza mēroga eksperimentus ar kodolamateriāliem un atbild par kodolieroču izstrādi. Izpētes centrs tiekot pārvietots, gatavojoties Irānas un Rietumu kodolsarunām, lai izvairītos no iespējas, ka ANO inspektori to varētu atklāt.

Disidentu organizācija iepriekš ir atmaskojusi urāna bagātināšanas objektu Natanzā un smagā ūdens kodolobjektu Arākā 2002. gadā. Taču organizācijas reputācija ir raiba un tai ir skaidri redzami politiski motīvi, norāda analītiķi.

Jūlijā organizācija paziņoja, ka Irānā ceļ slepenu pazemes kodolobjektu, uz ko pasaule reaģēja visai piesardzīgi, vienīgi Francija paziņoja, ka pārbaudīs šīs ziņas.

Islāma Republika apgalvo, kā tās kodolprogrammai ir tikai civili mērķi, kategoriski noraidot Izraēlas un ASV apsūdzības, ka Teherāna cenšas radīt kodolieročus.

NCRI jaunākais paziņojums izskanējis tikai dažas dienas pirms Ženēvā Irāna gatavojas tikties ar sešām vadošajām valstīm, lai censtos atrisināt gadiem ilgstošo konfliktu Irānas kodolprogrammas jautājumā.

Cerības uz pozitīvām pārmaiņām raisījusi salīdzinoši mērenā prezidenta Hasana Rohani ievēlēšana amatā.

Vairākas ārvalstis jau ilgāku laiku mēģina panākt vienošanos, lai Irāna atteiktos no kodolprogrammas un atļautu neatkarīgajiem novērotājiem iekļūt visos kodolobjektos, lai pārliecinātos, ka Irāna nemēģina radīt kodolieročus.

Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz un uzstāj, ka tās programmai ir tikai mierīgi civili mērķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!