Foto: AP/Scanpix

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdība karam pret bruņoto opozīciju noalgojusi vismaz 15 kaujas helikopteru pilotus no komunistiskās Ziemeļkorejas, atsaucoties uz aktīvistu grupu "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija", vēsta Izraēlas ziņu kanāls "Arutz Sheva".

Asada valdība uz šādu soli izšķīrusies bailēs, ka sīriešu piloti varētu dezertēt ar visu vērtīgo kara tehniku. Tas Asadam nebūtu izdevīgi laikā, kad armija jau divus ar pusi gadus sīvi cīnās ar bruņoto opozīciju, atsaucoties uz avotiem Asada pretinieku rindās, informē aktīvisti.

Ziemeļkoreja ir sabiedrotā vienai no Sīrijas galvenajām atbalstītājām – Irānai. Tiek uzskatīts, ka ziemeļkorejiešu zinātnieki ir pielikuši savu roku ne tikai Teherānas kodolprogrammai, bet arī Sīrijas topošajam kodolobjektam, ko 2007. gadā iznīcināja Izraēlas aviācija.

Tāpat ir izskanējušas aizdomas, ka Ziemeļkorejas zinātnieki ir saistīti ar Sīrijas ķīmisko ieroču programmu.

Sīrijas režīma spēkiem postošajā konfliktā palīgā nāk šiītu kaujinieki no Irānas un Libānas, kā arī līdz 14 šiītu grupējumi no Irākas, liecina organizācijas “Al Monitor” ziņojums.

Savukārt nemiernieku pusē karo daudzi sunnītu karotāji no dažādām valstīm.

Sīrijas grūtības pastiprina fakts, ka daudzi armijas karavīri ir sunnīti, kuru lojalitāte režīmam ir apšaubāma, tāpēc daži bataljoni tiek turēti prom no frontes līnijas, lai izvairītos no masveida dezertēšanas.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu.

Pret Asadu karojošo spēku pusē netrūkst arī radikāli islāmistu kaujinieki un ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīti grupējumi

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!