Foto: AFP/Scanpix

Maskava aicināja Kijevu atlikt asociācijas līguma parakstīšanu ar Eiropas Savienību (ES), otrdien atklāja Ukrainas premjerministrs Mikola Azarovs.

"Krievija ieteica atlikt [ES līguma] parakstīšanu un rīkot sarunas" par Kijevas un Maskavas tirdzniecības attiecību uzlabošanu, žurnālistiem otrdien pavēstīja Azarovs.

Ukrainas parlaments pagājušajā nedēļā tā arī nespēja vienoties par likumprojektu, kas ļautu notiesātajai ekspremjerei Jūlijai Timošenko doties ārstēties uz ārvalstīm. Pēc tam Ukrainas valdība paziņoja, ka tā aptur ES asociācijas līguma parakstīšanas sagatavošanas procesu. Šis lēmums faktiski likvidēja iespējas parakstīt līgumu šonedēļ gaidāmajā Viļņas samitā, kas nozīmē, ka tagad process var ievilkties uz vairākiem gadiem.

Visām pusēm pieņemams Timošenko lietas risinājums bija viena no galvenajām Briseles prasībām Kijevai pirms asociācijas līguma parakstīšanas.

Lai gan Ukrainas valdība šādu lēmumu tolaik skaidroja ar "nacionālās drošības" apsvērumiem, novērotāji sprieda, ka Kijeva padevusies Maskavas spiedienam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!