Foto: Reuters/Scanpix

Ar Ukrainas valdību neapmierinātie protestētāji piektdien turpina pulcēties Kijevas Neatkarības laukumā un atjauno ap to izveidotās barikādes, bet opozīcija aicina iedzīvotājus nedēļas nogalē pulcēties uz masu protestiem, vēsta ārvalstu mediji.

Protestētāji barikādes pie Kijevas centrālā laukuma uzcēluši lielākas nekā tās bija iepriekš, vēsta BBC. Tās veidotas no ar sniegu pildītiem maisiem, metāla caurulēm, dēļiem un citiem priekšmetiem.

Opozīcija ceturtdienas vakarā aicināja atbalstītājus uz masu protestiem nedēļas nogalē par spīti tam, ka prezidents Viktors Janukovičs ES ārlietu pārstāvei Ketrīnai Eštonei apgalvoja, ka parakstīs sadarbības līgumu ar savienību.

Jau vēstīts, ka daudzus ukraiņus ir saniknojis valdības lēmums novembra beigās Viļņā neparakstīt asociācijas līgumu ar ES.

Starptautiskās politikas eksperti un daudzi ārvalstu diplomāti ir pārliecināti, ka šī Ukrainai ir izšķiroša cīņa par to, vai saistīt savu nākotni ar Eiropu un Rietumu vērtībām, vai arī palikt Krievijas ietekmes zonā, kura cer uz Kijevas dalību Kremļa iniciētajā Muitas savienībā.

Opozīcijas aktīvisti un proeiropeiski noskaņotie demonstranti sāka pulcēties Kijevas Neatkarības laukumā. Naktī uz 30. novembri milicija centās ar spēku miermīlīgo demonstrāciju izdzenāt, kas izraisīja sabiedrības sašutumu un vēl aktīvāku protestēšanu, un barikāžu celšanu pilsētā.

Milicija pret demonstrantiem, nojaucot barikādes un cenšoties tos padzīt no Neatkarības laukuma, vērsās arī naktī uz trešdienu. Tas izsauca ārvalstu nosodījumu Ukrainas valdībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!