Foto: AFP/Scanpix

Par katru cenu jāizvairās no turpmākas asinsizliešanas Ukrainā, ar šādu paziņojumu trešdien nācis klajā Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Martins Šulcs.

"Ukrainā notiek traģēdija. Varasiestāžu nespēja iesaistīties patiesā dialogā novedusi pie atkārtotas vardarbības un daudzu protestētāju un miliču bojāejas. Tas ir dziļi šokējoši un nepieņemami. Nepieciešama spēcīga un steidzama reakcija," teikts Šulca paziņojumā.

Pēc Šulca teiktā, "Ukrainas varasiestādes riskē zaudēt visu leģitimitāti. Ukrainas pašreizējām varasiestādēm būtu jādod vieta nacionālās vienotības pārejas valdībai un pirmstermiņa vēlēšanām, lai atgūtu nacionālo varasiestāžu leģitimitāti".

EP prezidents arī mudinājis ukraiņus "savus uzskatus paust ar balsošanas kartītēm, nevis akmeņiem un nūjām. Par katru cenu jāizvairās no turpmākas asinsizliešanas. Es mudinu varasiestādes atsaukt miliciju. Arī opozīcijai vajadzētu atturēties no vardarbības un musināšanas uz provokācijām. Es zinu, ka šobrīd situācija ir sarežģīta, taču dialogam ir jāatsākas."

Jau vēstīts, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri ceturtdien Briselē pulcēsies uz Ukrainas krīzei veltītu ārkārtas sanāksmi, trešdien pavēstīja bloka augstākās ārlietu pārstāves Ketrinas Eštones birojs.

Sanāksme ceturtdien Briselē sāksies plkst.15 pēc Latvijas laika.

Eštone trešdien pavēstīja, ka ES lems par sankciju noteikšanu pret tām Ukrainas amatpersonām, kuras atbildīgas par asiņainajiem nemieriem valstī.

"Tiks izvērtētas visas iespējas, tostarp ierobežojošu pasākumu noteikšana pret tiem, kuri atbildīgi par represijām un cilvēktiesību pārkāpumiem," uzsvērts Eštones paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!