Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama trešdien noraidīja iespēju, ka ASV varētu militāri iejaukties Ukrainā, bet solīja izveidot spēcīgu diplomātisko fronti pret Krieviju.

"Mēs Ukrainā negrasāmies iesaistīties militārā scenārijā," intervijā telekanālam NBC sacīja Obama.

"Tas, ko mēs darīsim, būs sekojošais - mēs mobilizēsim visus mūsu diplomātiskos resursus, lai panāktu, ka mums ir spēcīga starptautiskā savstarpējā saistība, kas pauž skaidru vēstījumu," viņš piebilda.

"Mēs turpināsim kāpināt spiedienu pret Krieviju, ja tā turpinās virzīties pa patreizējo kursu," solīja prezidents.

"Pat ukraiņi varētu atzīt - nebūtu piemēroti, ja mēs uzsāktu militāru konfrontāciju ar Krieviju, un arī Ukrainai tas nenāktu par labu," norādīja Obama.

Krievija kopš februāra beigām okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Otrdien Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja līgumu par Krimas aneksiju.

Krievijas armijas uzbrukumā Ukrainas armijas objektam Simferopolē otrdien viens Ukrainas karavīrs tika nogalināts. Ukrainas un Krievijas konfliktā tas ir pirmais bojāgājušais.

Eiropas Savienība un ASV pirmdien noteikušas sankcijas vairākām augstām Krievijas amatpersonām, šādi sodot Maskavu par Ukrainai piederošās Krimas aneksiju.

1994.gadā, kad Ukraina atteicās no saviem kodolieročiem, ASV, Krievija un Lielbritānija Budapeštā parakstīja memorandu, apņemoties garantēt Ukrainas suverenitāti un robežu negrozāmību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!