Ukraiņu miljardieris Rinats Ahmetovs, kuram pieder vairāki uzņēmumi dumpinieku pārņemtajos Ukrainas austrumos, 14. maijā ar sev piederošā uzņēmuma "System Capital Management" starpniecību izplatījis videoierakstu, kurā apliecina savu atbalstu Ukrainas teritoriālajai vienotībai.


Ahmetova videouzruna, kurā viņš analizē četrus iespējamos notikumu attīstības scenārijus, publiskota nepilnas 48 stundas pēc tam, kad sevi par Donbasa tautas republikas gubernatoru dēvējošais Deniss Gubarevs intervijā "Rossiskaja Gazeta" paziņoja, ka divas trešdaļas no separātiski noskaņotajiem aktīvistiem patiesībā ir Ahmetova algotņi.  

Trešdien izplatītajā videoierakstā Ahmetovs teic, ka pašreizējā situācija Donbasā ir ļoti sarežģīta. "Donbasā ir iemājojušas bailes. Cilvēki slēdz veikalus, slēdz birojus, aizbrauc no pilsētām, ielās šauj un nogalina cilvēkus. Un tā ir milzīga nelaime mūsu novadam," apgalvojot, ka viņa vēlme ir, lai visi Donbasā mītošie justos laimīgi, saka Ahmetovs.

Viņaprāt, pašreizējā situācijā pastāv vairāki notikumu attīstības scenāriji, tostarp iespēja, ka Donbasa reģions tomēr tiek pievienots Krievijai. "To nevajag ne Krievijai, ne Donbasam. Un no tā neiegūs nedz Krievija, nedz Donbass. Pret mums tiks vērstas milzīgas sankcijas, mēs nevarēsim nedz pārdot, nedz ražot savu produkciju. Tas nozīmē ekonomikas kritumu, bezdarbu un nabadzību," saka Ahmetovs.

Viņš pats uzskatot, ka vienīgais pareizais rīcības variants esot varas decentralizācija, kas nozīmētu, ka reģionu pārvaldes ievēl paši reģioni, nevis ieceļ no Kijevas.

"Esmu dziļi pārliecināts, ka laimīgs Donbass var būt tikai vienotā Ukrainā," apgalvo par separātistu finansēšanu aizdomās turētais Ahmetovs, kuram bija liela ietekme uz gāzto prezidentu Viktoru Janukoviču un Reģionu partiju. Pats Ahmetovs gan apgalvo, ka viņam adresētie pārmetumi par separātistu finansēšanu esot izdomājums.

"Delfi" jau vairākkārt informējis, ka 11. maijā Doņeckā un Luhanskā notika pašpasludināto tautas republiku pārstāvju izsludinātie "referendumi", kuros nobalsojušie, saskaņā ar organizatoru apgalvojumiem, teju vienbalsīgi atbalstījuši republiku neatkarības pasludināšanu. Starptautiski šie "referendumi" tiek uzskatīti par nelikumīgiem un tajos nepiedalījās neviens starptautiski atzīts novērotājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!