Foto: Reuters/Scanpix
Ukrainas bagātākais cilvēks Rinats Ahmetovs piektdien nācis klajā ar pirmajiem publiskajiem komentāriem par plašajiem opozīcijas protestiem Kijevā.

Futbola kluba Doņeckas "Šahtar" īpašnieks un kalnrūpniecības magnāts, kas tiek uzskatīts par Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča sabiedroto, izteicies piesardzīgi, cenšoties nenostāties nevienā pusē. Tomēr viņa izteikumi uzskatāmi par nopietnu pavērsienu politiskajā krīzē, kas pārņēmusi Ukrainu, kopš Janukovičs novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā neparakstīja asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību (ES).

Ahmetovs, kurš gadiem ilgi finansējis Janukoviča partiju un vienreiz pat tika ievēlēts parlamentā, norādīja, ka cilvēki ir izgājuši ielās, lai "meklētu atbildes".

"Fakts, ka miermīlīgi cilvēki izgāja ielās miermīlīgās demonstrācijās, nozīmē, ka Ukraina ir brīva, demokrātiska valsts. Ukraina nenovirzīsies no šī ceļa. Tas ir ļoti labi," paziņoja Ahmetovs.

Viņš nosodīja vardarbīgās sadursmes, kas notikušas protestu laikā, bet konkrēti neizcēla nedz protestētājus, nedz drošības spēkus.

"Fakts, ka cieta cilvēki, ir nepieņemams," norādīja miljardieris, piebilstot, ka tagad svarīgi ievērot "sabalansētu pieeju" un visām pusēm apsēsties pie sarunu galda.

"Politiķiem, valdības amatpersonām, opozīcijai un valsts morālajiem līderiem jāapsēžas pie sarunu galda un jāpieņem lēmums, ar ko mēs leposimies," paziņoja Ahmetovs.

"Lai gan politiķi var zaudēt savus reitingus pie sarunu galda, vissvarīgākais ir nodrošināt, lai Ukrainas reitings kāpj uz augšu," iedrošinot valsts līderus pieņemt drosmīgus un potenciāli nepopulārus lēmumus, norādīja Ahmetovs.

Neilgi pēc Ahmetova komentāru publiskošanas opozīcijā esošā Vitālija Kļičko partija UDAR paziņoja, ka opozīcija piedalīsies sarunās ar Janukoviču.

Ahmetova kompānijas ir bāzētas Doņeckas reģionā Ukrainas austrumos, kur Janukovičam ir stipras politiskās pozīcijas.

Ahmetovs, kura bagātību žurnāla "Forbes" Ukrainas izdevums aplēsis uz 14,9 miljardiem dolāru (7,6 miljardi latu), tiek uzskatīts par prezidenta galveno biznesa sabiedroto. Tomēr vairāki analītiķi uzskata, ka Ahmetovs pēdējā laikā, iespējams, nonācis konfliktā ar Janukoviču, jo prezidenta tuvākajā lokā pieaugusi jauno oligarhu ietekme.

Ukrainas mediju komentētāji arī norādījuši, ka Ahmetova telekanāls piedāvājis pilnīgu un sabalansētu protestu atspoguļojumu.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!