Foto: Latvijas Nacionālā bibliotēka. Roberts Aleksandrs Rīdels. Ziedonis nāk! Fotomontāža

Attēla vēsturei pievēršas Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2024 izstāde "Radi/rādi citu pasauli! Fotomontāža Latvijas presē starpkaru posmā" Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kur pirmoreiz tiks eksponēti fotogrāfiju paraugi no 20. gs. 20.–30. gadu Latvijas preses izdevumiem, portālu "Delfi" informē izstādes rīkotāji. Tās atklāšana notiks 10. maijā plkst. 17.00.

Pēc neatkarīgas Latvijas valsts izveidošanas sākās strauja preses izdevumu attīstība, norāda izstādes veidotāji. Visai ātri radās izpratne, ka preses slejās publicēts attēls nereti ar saturu iepazīstina daudz efektīvāk nekā drukāts vārds, tāpēc attēlam vajadzēja kļūt vēl vairāk pamanāmam. Fotogrāfi sāka izmantot fotomontāžas tehniku, kas sniedza gluži citas iespējas radīt priekšstatu par sabiedrības sociālajām un kultūras dzīves norisēm. Tematiskā ziņā Latvijas presē publicētās fotomontāžas atspoguļoja teju visas dzīves jomas.

Izstādes kuratore Irēna Bužinska ekspozīcijā iekļāvusi daļu no Zinas Āres, Jāņa Baltiņa, Roberta Brieža, Reiholda Kasparsona, Eduarda Krauca un Roberta Aleksandra Rīdela veikuma. Saprotamu iemeslu dēļ fotomontāžu oriģināli nav saglabājušies, tāpēc izmantotas to kopijas no izdevumiem "Rīts", "Brīvā Zeme", "Atpūta", "Mūsu Mājas Viesis", "Pasaules Pasts", "Filma un Skatuve", "Malienas Ziņas". Visi šo izdevumu eksemplāri atrodami Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājumā.

Foto: Latvijas Nacionālā bibliotēka. Reinholds Kasparsons. Mūsu olimpieši Jānis Dimza un Jānis Daliņš. Kolāža

Izstāde apskatāma Latvijas Nacionālās bibliotēkas 4. stāva vestibilā no 11. maija līdz 13. jūlijam darbdienās no plkst. 11.00 līdz plkst. 19.00 un sestdienās no plkst. 10.00 līdz plkst. 17.00. Savukārt 23. maijā plkst. 18.00 notiks arī izstādei veltīta saruna. Izstāde un saruna apmeklējama bez maksas.

Rīgas Fotogrāfijas biennāle (RFB) ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju. Fotogrāfija biennāles nosaukumā tiek izmantota kā apvienojošs jēdziens ļoti dažādām attēla veidošanas mākslinieciskajām praksēm, kas 21. gs. turpina transformēt laikmetīgās mākslas valodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!