Foto: Reuters/Scanpix

Islāmistu kaujinieki pēc apšaudīšanas ar mīnmetējiem un ložmetējiem ir iebrukuši Irākas lielākajā naftas pārstrādes rūpnīcā Beidžī pilsētiņā, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Radikālo islāmistu grupējuma "Irākas un Levantes Islāma valsts" (ISIS/ISIL) kaujinieki jau kontrolē ap 75 % rūpnīcas, kas atrodas 210 kilometru attālumā uz ziemeļiem no Bagdādes, ziņo aģentūra "Reuters".

Uzbrukums rūpnīcai sācies agri no rīta ar apšaudi pie divām no pavisam trim kompleksa ieejām. Atsevišķas ražotnes daļas ir izpostītas un no noliktavas paceļas dūmi, ziņo aģentūra.

Ārzemju personāls no ražotnes bijis evakuēts jau iepriekš, bet vietējie strādnieki joprojām atradušies uzņēmumā kopā ar to aizsargājošajiem karavīriem.

Beidžī rūpnīca nodrošina aptuveni ceturto daļu visas valsts naftas pārstrādes kapacitātes. Tās produkcija tiek izmantota vietējā tirgū, skaidro aģentūra AP.


Kopš kaujinieku veiksmīgās ofensīvas pagājušajā nedēļā, kaujās bojā gājuši jau simtiem cilvēku. Daudzi no tiem ir sagūstīti karavīri, kurus nošāvuši ISIS ekstrēmisti. Valdības spēki trešdien devuši jaunus gaisa triecienus pa nemierniekiem, kuri virzās uz Bagdādi.

Kaujas notiek arī rietumu pilsētā Ramādī. Tikmēr valdības spēki paziņojuši, ka atgūta kontrole pār Tell Afaras pilsētas citadeli, ko islāmisti ieņēma pirmdien. Irākas premjerministrs Nuri al Maliki par nespēju apturēt kaujinieku uzbrukumu ir atlaidis četrus armijas komandierus, kā arī kritizē Saūda Arābiju par sunnītu kaujinieku atbalstīšanu.

"Delfi" jau vēstīja, ka islāmistu radikāļu grupējums "Irākas un Levantes Islāma valsts" (ISIS/ISIL) ir pārņēmis vairākas Irākas pilsētas un piedraudējis turpināt virzību uz galvaspilsētu Bagdādi. Irākas varasiestādes vēlas saņemt atbalstu no ASV, kas varētu būt gaisa triecieni pa nemiernieku pozīcijām.

Kaujinieku straujie panākumi notiek laikā, kad Irākā turpina pieaugt spriedze starp reliģiskajām grupām. Situāciju destabilizē arī pilsoņu karš blakus esošajā Sīrijā. Kaujinieku panākumi parāda, ka tie efektīvi var pieveikt amerikāņu apmācītos Irākas drošības spēkus.

ISIS mērķis ir plašas islāma valsts izveidošana. Agrāk šogad grupējums ieņēma Fallūdžu un daļu Ramādī. Kara plosītajā Sīrijā grupējuma rokās ir Rakas pilsēta. ISIS cīnās gan ar Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēkiem, gan konkurējošiem radikāļu grupējumiem un Irākas valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!