Foto: Reuters/Scanpix

Irākas premjerministrs Nuri al Maliki ir devis rīkojumu gaisa spēkiem sniegt atbalstu kurdu pašaizsardzības vienībām ("pešmergai"), kuras valsts ziemeļos cīnās ar radikālo islāmistu kaujiniekiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tas notiek pēc tam, kad islāmistu grupējums "Islāma valsts" (IS, bijušais ISIS - "Irākas un Levantes Islāma valsts") sestdien kurdu spēkiem atkaroja Zumaras pilsētiņu un divus tuvumā esošos naftas ieguves laukus. Kurdu mediji ziņo, ka pirmdien Zumara ir atgūta.

"Bruņoto spēku virspavēlnieks ir izdevis rīkojumu gaisa spēku vadībai un armijas aviācijas vienībām sniegt atbalstu "pešmergas" spēkiem," teikts pirmdien izplatītā armijas paziņojumā.

Kurdu līderi uz šo piedāvājumu vēl nav atbildējuši, norāda raidsabiedrība. 

Pirms tam tika ziņots, ka kurdi gatavojas doties pretuzbrukumā kaujiniekiem.

Jau vēstīts, ka islāmistu kaujinieki grupējuma "Irākas un Levantes Islāma valsts" (ISIL) vadībā pēdējos mēnešos ir ieņēmuši vairākas Irākas pilsētas, sagrābjot bēgošās armijas ieročus un tehniku.

Vismaz sākumā sunnītu kaujinieki neaiztika kurdu pārvaldītā reģiona teritorijas. Irākas valdība cīņai ar radikālajiem sunnītiem mobilizē šiītu brīvprātīgos.

Kaujinieku straujie panākumi notiek laikā, kad Irākā turpina pieaugt spriedze starp reliģiskajām grupām. Situāciju destabilizē arī pilsoņu karš blakus esošajā Sīrijā. Kaujinieku panākumi parāda, ka tie efektīvi var pieveikt amerikāņu apmācītos Irākas drošības spēkus.

ISIS mērķis ir plašas islāma valsts izveidošana. Agrāk šogad grupējums ieņēma Fallūdžu un daļu Ramādī. Kara plosītajā Sīrijā grupējuma rokās ir Rakas pilsēta. ISIS cīnās gan ar Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēkiem, gan citiem nemiernieku grupējumiem un Irākas valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!