Foto: AP/Scanpix

ASV lidmašīnas sestdien veica virkni uzlidojumu islāmistu pozīcijām Irākas ziemeļos, kā arī nometa pārtikas un ūdens krājumus jezīdiem, kas kalnos patvērušies no teroristu grupējuma "Islāma valsts" kaujiniekiem.

ASV spēki sestdien veikuši četrus uzlidojumus kaujinieku pozīcijām, lai pasargātu jezīdu kopienu. Uzlidojums iznīcināta teroristu bruņutehnika, ar kuru apšaudīti bēgļu nometne kalnos. Pēc ASV ziņotā, nogalināti vismaz 20 teroristi.

Sestdienas vakarā ASV lidmašīnas pie jezīdu bēgļu apmetnes nometa pārtikas un ūdens krājumus. Ceļā uz Irākas ziemeļiem ir arī divas Lielbritānijas transporta lidmašīnas ar dzeramo ūdeni, teltīm un saules baterijām mobilo telefonu uzlādēšanai.

Kā ziņots, ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien sankcionēja gaisa triecienus pret islāmistu teroristisko grupējumu, kas sagrābis savā kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā.

Obama norādījis, ka piektdien uzsāktā bombardēšana varētu novērst genocīdu, kas draud no mājām padzītajiem vairākiem tūkstošiem jezīdu, kas aplenkti kalnos pie Sindžāras.

Tūkstošiem kurdu savdabīgās reliģiskās kopienas pārstāvju bija spriesti šonedēļ pamest savas mājas, glābjoties no islāmistu teroristiskā grupējuma IV kaujiniekiem, kas uzbruka Sindžārai.

Daudzi no viņiem nonākuši ielenkumā tuvējos kalnos, kur tiem nav nedz pārtikas, nedz dzeramā ūdens.

Irākas parlamenta deputāte no jezīdu kopienas Viana Dahila brīdināja, ka islāmistu kaujinieku ielenktie jezīdu bēgļi tuvākās sāks masveidā mirt, ja viņi netiks steidzami glābti.

"Mums atlikusi diena vai divas, lai palīdzētu šiem ļaudīm. Pēc tam viņi sāks masveidā mirt," sarunā ar aģentūru AFP atzina Dahila. "Ja mēs – [kurdu zemessardze] pešmerga, Apvienotās Nācijas, valdība, jebkurš - nevaram sniegt viņiem cerību tagad, viņu morāle pilnībā sabruks, un viņi mirs."

Simtiem tūkstoši cilvēku aizbēguši no savām mājām Irākas ziemeļos, bēgot no IV kaujinieku virzīšanās dziļāk Irākā. Šonedēļ islāmistu radikāļi ieņēma Irākas lielāko kristiešu pilsētu Karakūšu, kuru dažu stundu laikā panikā pameta 100 000 cilvēku lielā kristiešu kopiena.

Iepriekš ceturtdien ANO Drošības padome nāca klajā ar aicinājumu lielvalstīm sniegt "atbalstu Irākas valdībai un tautai un darīt visu, ko tās spēj, lai atvieglotu iedzīvotāju ciešanas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!