Foto: AFP/Scanpix

Skotijā ceturtdien plkst.7 (plkst.9 pēc Latvijas laika) sākās balsošana neatkarības referendumā, kurā vēlētājiem ar "Jā" vai "Nē" jāatbild uz vienu jautājumu - "Vai Skotijai ir jābūt neatkarīgai valstij?".

Balsošanā var piedalīties visas personas, kuras sasniegušas 16 gadu vecumu un kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Skotijā.

Dalībai referendumā reģistrējies rekordliels cilvēku skaits - 4 285 323 jeb 97% no visiem balsstiesīgajiem, tāpēc sagaidāms, ka vēlētāju aktivitāte būs ļoti liela.

Balsošana norisinās 2608 vēlēšanu iecirkņos visas Skotijas teritorijā un turpināsies līdz plkst.22 (plkst.24 pēc Latvijas laika). Sākotnējie rezultāti gaidāmi, sākot ar piektdienas agrajām rīta stundām.

Vēl dažas stundas pirms iecirkņu atvēršanas abu nometņu līderi mudināja skotus ņemt savās rokās vēstures grožus un izlemt savas zemes nākotni.

Ar referendumu saistītās kaislības sašķēlušas ne tikai sabiedrību kopumā, bet arī ģimenes, draugus un mīlniekus.

Par skotu lielo ieinteresētību liecina arī lielās rindas pie vēlēšanu iecirkņiem. Edinburgā balsotgribētāji sāka drūzmēties pie iecirkņu durvīm vēl pirms to atvēršanas.

"Šī ir vēsturiska diena Skotijai. Es to esmu gaidījis visu savu mūžu. Ir pienācis laiks atdalīties no Anglijas. "Jā" neatkarībai," izteicās kāds uzņēmējs, kas uzdevās par Ronu un bija pirmais, kurš ieradies balsot vienā no Edinburgas iecirkņiem.

Kamēr viņš runāja ar aģentūras "Reuters" žurnālistu, garām rīta miglā aizsteidzās divi strādnieki, kas uzsauca: "Balsojiet "Nē"!"

Taču arī otrais balsotājs šajā iecirknī bija pārliecināts, ka Skotijai nepieciešamas pārmaiņas.

"Tas ir brīnišķīgi, tas ir ļoti aizraujoši," sacīja 51 gadu vecais Džeks Makgins. "Esmu bezpajumtnieks veterāns. Kā tas iespējams 2014.gadā? Es balsoju par neatkarību."

Piecas aptaujas, kuras pēdējā brīdī veikušas sabiedriskās domas pētniecības organizācijas "YouGov", "Panelbase", "Survation", "Opinium" un ICM, liecina, ka par neatkarību grasās balsot 48% skotu, kamēr 52% domā paust atbalstu valsts vienotības saglabāšanai.

Tikmēr MORI veiktā aptauja liecina, ka neatkarības atbalstītāju un pretinieku attiecība ir 49 pret 51. Savukārt otrajā aptaujā, kuru telefoniski veikusi "Survation", konstatēts, ka unionisti ar 53% apsteidz neatkarības atbalstītājus, kam tiek solīti 47% balsu.

Tomēr vienlaikus aptaujas liecina, ka līdz pat 600 000 vēlētāju vēl referenduma priekšvakarā nebija izlēmuši, kā balsot.

"Šobrīd ir vienīgi neskaidrība, kas Skotijai ir krājumā ikvienam. Tas ir biedējoši. Tas ir tik svarīgs lēmums, kas jāpieņem," atzina Edinburgas vēlētāja Karena Vuda, ar kuru runāja "Reuters".

"Šī ir mūsu mūža iespēja, un mums tā jātver ar abām rokām," pēdējā brīdī uzrunājot savus atbalstītājus, uzsvēra Skotu nacionālās partijas (SNP) līderis Aleksis Salmonds. "Skotijas nākotnei jābūt Skotijas rokās."

Pats Salmonds balsoja Stičenas pilsētiņā, kas atrodas viņa vēlēšanu iecirknī un kur viņu sagaidīja skolas bērni ar Skotijas nacionālajiem karogiem. Arī šeit pēc biļetena iemešanas urnā SNP līderis uzsvēra, ka šī ir tikai vienreiz mūžā dota iespēja un ka šis ir "īpašs brīdis". "Domāju, ka to var redzēt jau tikai no balsojošo cilvēku skaita," piebilda Salmonds.

Lielbritānijai piedzīvojot lielāko iekšējo krīzi kopš Īrijas atdalīšanās pagājušā gadsimta sākumā, britu istablišments, sākot ar premjerministru Deividu Kemeronu un beidzot ar biznesa magnātiem, kam pievienojušies arī popkultūras elki, vienotā frontē vēl pēdējā brīdī centās pārliecināt skotus saglabāt Apvienotās Karalistes vienotību, jo "kopā ir labāk".

Kamēr daudzi vēlētāji pie iecirkņiem izsakās, ka izjūt lielu entuziasmu par doto iespēju balsot par savas zemes nākotni, tikmēr citi neslēpj atvieglojumu, ka nogurdinošā un bieži vien asā kampaņa ir jau aiz muguras.

"Kaitējums, ko Skotijai nodarījis šis referendums, sašķeļot ģimenes, sašķeļot kopienas, ir patiesi visai biedējošs," pēc nobalsošanas Edinburgā aģentūrai AFP atzina 60 gadus vecais paguruša izskata pensionārs Elisters Īsterns. "Domāju, ka rūgtums, kuru radījusi šī kampaņa, saglabāsies vēl ilgu, ilgu laiku."

Savukārt 23 gadus vecais Eidans Fords sacīja: "Šodien es jūtos citādi nekā vairumā iepriekšējo balsojumu. Es varu kaut ko mainīt, un manai balsij ir nozīme."

Neskatoties uz kaislībām, policija noraidījusi vardarbības iespēju, un abu nometņu līderi ir paziņojuši, ka akceptēs referenduma rezultātu, lai kāds tas būtu.

Stingrie noteikumi liedz medijiem ziņot par jebkādām balsošanas detaļām līdz brīdim, kad tiks slēgti vēlēšanu iecirkņi. Nav paredzēts publicēt arī nekādus nobalsojušo vēlētāju aptauju rezultātus, tāpēc intriga tiks saglabāta līdz pat pēdējam brīdim.

Pēc iecirkņu slēgšanas balsu skaitīšana tiks uzsākta katrā no 32 Skotijas pašvaldību padomju teritorijām. Tostarp tiks uzsākta arī pa pastu nosūtīto biļetenu skaitīšana. Pa pastu jau priekšlaicīgi nobalsojuši 789 024 vēlētāji, kas ir līdz šim Skotijas vēsturē nepieredzēti liels skaits.

Pēc balsu saskaitīšanas katras vietējās balsu skaitīšanas komisijas vadītājs rezultātu paziņos galvenās balsu skaitīšanas komisijas priekšsēdētājai Mērijai Pitkeitlijai Edinburgā.

Kad viņa saņemtos attiecīgās pašvaldību teritorijas rezultātus būs apstiprinājusi, tos drīkstēs paziņot publiski.

Kad būs saņemti rezultāti no visām 32 pašvaldību padomju teritorijām, Pitkeitlija Edinburgas Karaliskajā Hailendas izstāžu centrā pasludinās galīgo referenduma iznākumu.

Pati Pitkeitlija izteikusies, ka rezultāti tiks pasludināti piektdien "ap brokastu laiku".

Visticamāk, tas notiks starp plkst.6.30 un 7.30 (starp plkst.8.30 un 9.30 pēc Latvijas laika). Šajās stundās attiecīgi tika pasludināti 2010.gada Lielbritānijas parlamenta rezultāti Skotijā un 2011.gada Skotijas parlamenta - Holirūda - vēlēšanu rezultāti.

Taču atsevišķo teritoriju rezultāti, kas tiks publiskoti nakts gaitā, var jau iepriekš liecināt par referenduma iznākumu, kas tiks izšķirts ar absolūto balsu vairākumu. Tāpēc izšķiroša var izrādīties pat viena balss.

Paredzams, ka vairums vietējo balsu skaitīšanas rezultātu kļūs zināmi laikā no plkst.3 līdz plkst.6 (no plkst.5 līdz plkst.8 pēc Latvijas laika).

Paredzamās vēlētāju lielās aktivitātes dēļ balsošanas iecirkņu amatpersonas veikušas pasākumus, lai novērstu rindas, taču Skotijas vēlēšanu komisija jau iepriekš atzinusi, ka iespējama balsošanas aizkavēšanās.

Savukārt iespējamie sliktie laika apstākļi var aizkavēt balsošanas urnu saņemšanu no nomaļākajiem apvidiem, tādējādi aizkavējot arī kopējo rezultātu paziņošanu.

Vēlēšanu urnu nogādāšanai skaitīšanas vietās paredzēts izmantot gan kuģus, gan helikopterus.

Balsu pārskaitīšana tiks pieļauta vienīgi vietējā līmenī un vienīgi pamatojoties uz sūdzībām par balsošanas procesu, nevis tāpēc, ka abu nometņu iegūto balsu starpība izrādītos pavisam niecīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!